Main content

Inhoud

Zwanger paard sterft tijdens een hitte transport

Nieuws: 22 juni 2024
Animal Rights

De gevaren van hittestress zijn algemeen bekend. Toch blijven de vee-industrie, transporteurs en slachthuizen tegenstribbelen wanneer strengere eisen ter sprake komen. Ook de paardentransportwereld lijkt er geen problemen mee te hebben om een gokje te wagen met het leven van een paard.

Animal Rights ontving informatie over een 4-jarig, zwanger paard dat tijdens een transport bezweken is aan de hitte. Susan Hartland, directeur: "wat een routine transport moest zijn, mondde uit in een zeer tragisch en onnodig einde."

Lees ook: Vee-industrie wil geen lagere maximum-temperatuur voor transport.

Het verloop

In augustus 2022 wordt voor het vervoer van een paard Gelissen Paardentransport BV 1 uit Echt ingehuurd. Dit bedrijf zette vervolgens V.o.f. J. Schaap en Zn 2 uit Tijnje in voor het daadwerkelijke transport.

De zwangere merrie moest in Maria-Hoop worden opgehaald en in Den Ham afgeleverd. Een route van zo’n 230 kilometer of twee en een half uur rijden. De rit duurt echter bijna 10 uur vanwege 9 tussenstops, waarbij paarden en pony’s werden in- en uitgeladen. Deze stops zorgen voor extra stress.

Tropische dag

De fatale trip werd gepland op een tropisch warme dag, 25 augustus 2022. De voorspelde temperatuur was meer dan 30 graden en kon oplopen tot 35. Vlak voor het middaguur, vijf uur na vertrek, wijst een thermometer in de vrachtwagen 30 graden aan en komt daar niet meer onder. De hoogst geregistreerde temperatuur bedraagt 34,1 graden.

Voor zover bekend is de trailer niet gestopt in de schaduw en is er geen actie ondernomen om verkoeling te verzorgen. De trailer had, zover bekend, geen automatisch drinkwater systeem.

Rond 16:00 werd de zwangere merrie dood gevonden in de trailer met een gebroken nek.

Lang transport

Op het moment dat een transport langer dan 8 uur duurt gaat het om "lang transport". Het transport lijkt in strijd met het verbod om dieren te vervoeren op zodanige wijze dat het de dieren waarschijnlijk letsel of onnodig lijden berokkent.

Gellissen had het transport op die tropische dag nooit mogen in plannen. Het voertuig heeft geen actieve koeling.

Gelissen beroept zich tijdens de zitting op ‘vervoerdersovermacht’ en de bijzondere risico’s bij een transport van levende dieren. De uitspraak komt waarschijnlijk in juli. Maar daar heeft dit prachtige dier niets meer aan.

Wat kan jij doen?

De overheid handelt zoals altijd traag in het beschermen van dieren. De NVWA gaat pas actief controleren op hittestress als de temperatuur stijgt boven 27 graden.

Animal Rights brengt al jaren in kaart wat de gevolgen zijn van hitte in stallen en tijdens transport. Ook in de weilanden staan dieren vaak zonder beschutting in de meest uiteenlopende weersomstandigheden.

Zie jij dieren lijden door hitte? Zoals een hond opgesloten in een auto of dieren zonder beschutting of voldoende vers drinkwater in een weiland, bel dan 144. Zij zijn er voor dieren in noodsituaties.

Zie jij dieren van de vee-industrie lijden door hitte? Een kalf in een plastic iglo, vee-transport boven 27 graden, dieren in een weiland zonder beschutting? Verzamel beeldmateriaal, locatie en overige eventuele gegevens en stuur het op naar info@animalrights.nl.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer