Main content

Inhoud

Waar blijft het verbod?

Nieuws: 27 januari 2017
Bont

Op zaterdag 28 januari 2017 protesteren Animal Rights, GAIA, Bite Back en Animaux en Péril tegen het uitblijven van het beloofde verbod op de nertsenfokkerij in Vlaanderen.

Afgelopen jaar brachten onze undercoverbeelden tot tweemaal toe het leed van nertsen in de Vlaamse bontindustrie aan het licht. Het wordt tijd dat de Vlaamse regering de roep om een verbod ernstig neemt.

Nadine Lucas, Animal Rights

Dierenmishandeling voor een bontjas

Begin 2016 bracht Animal Rights schokkende beelden naar buiten van verwaarloosde en gewonde nertsen in een sterk vervuilde fokkerij te Langemark. Eind 2016 lokten beelden van de brutale nertsenvergassing in een fokkerij te Laarne een nieuwe golf van verontwaardiging uit bij het Vlaamse publiek.

Michel Vandenbosch, GAIA: "Keer op keer wordt overduidelijk aangetoond dat nertsenfokkerijen een wrede aanfluiting van het dierenwelzijn vormen. Minister Weyts, maak nu eens echt werk van een verbod!”

Aan het lijntje gehouden

De belofte van minister Weyts om een verbod in te stellen dateert van 2014. Anno 2017 is de belofte nog steeds niet waargemaakt. Nu wil de minister extra tijd om uit te zoeken hoe een vergoedingsregeling voor de Vlaamse nertsenfokkers na een verbod eruit zou kunnen zien.1 Intussen worden jaar na jaar nieuwe fokseizoenen opgestart in de Vlaamse fokkerijen en blijft het leed van de nertsen voortduren.

Nadine Lucas: "Wat de nertsen nu nodig hebben zijn daden van minister Weyts. Verbied deze structurele uitbuiting van onschuldige dieren!"

Actie voor spoedig verbod

Komende zaterdag zullen een honderdtal mensen de stem zijn van de nertsen in de Vlaamse bontindustrie. De protestactie start 's middags voor de ingang van de nertsenfokkerij in Langemark. Vervolgens strijken de dierenrechtenorganisaties neer in Laarne voor het tweede deel van de actie. Op beide locaties zullen de activisten zich opstellen met spandoeken en panelen, en worden toespraken gehouden door vertegenwoordigers van de organisaties. Een straatartiest zal het Vlaamse nertsenleed uitbeelden in een krijttekening. Met de protestactie willen Animal Rights, GAIA, Bite Back en Animaux en Péril een signaal afgeven aan de politiek en aan de nertsenfokkerij.

35.000 handtekeningen

Maar liefst 35.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder onze oproep voor een verbod op de Vlaamse nertsenfokkerij. Op 10 februari wordt de petitie aangeboden aan Minister Weyts door Lucas en Vandenbosch.