Main content

Inhoud

Animal Rights filmt gruwelijke vergassing van nertsen met verborgen camera's

Nieuws: 8 december 2016
Bont

Animal Rights heeft met verborgen camera's een bontfokker betrapt op het smijten met nertsen. Tevens maakten zij unieke beelden van de langzaam stikkende nertsen in de gaskist. Animal Rights wil zo spoedig mogelijk een Vlaams verbod op de nertsenfokkerij.

Hoelang moeten wij nog aantonen dat nertsen lijden op bontfokkerijen?

Nadine Lucas, Animal Rights

Smijten met nertsen

Nertsenfokker Frenko uit het Oost-Vlaamse Laarne werd op heterdaad betrapt. Animal Rights plaatste verborgen camera's in de fokkerij om het vergassen van nertsen op beeld vast te leggen. De fokker trekt de nertsen hardhandig uit de kooien en maakt hen uit voor 'rotzak' en 'klootzak'. De dieren worden aan hun staart vastgepakt en met volle kracht in de gaskist gesmeten. Hierbij worden verschillende inbreuken vastgesteld.

Advocaat Godfroid dient dan ook op verzoek van Animal Rights een strafklacht in. In de verordening inzake de bescherming van dieren bij het doden staat dat: “bij het doden van dieren en daarmee verband houdende activiteiten ervoor gezorgd wordt dat de dieren elke vermijdbare vorm van pijn, spanning of lijden wordt bespaard.”

Verstikkingsdood

Animal Rights plaatste een verborgen camera in de gaskist. Op de unieke beelden is te zien hoe de dieren happen naar adem om langzaam de verstikkingsdood te sterven. De wetgeving bepaalt dat “de dieren afzonderlijk in de bedwelmingsruimte worden binnengebracht, waarbij ervoor wordt gezorgd dat een dier pas binnengebracht wordt als het vorige dier bewusteloos of dood is”. Op de beelden is echter te zien hoe de nertsen snel na elkaar in de kist worden gegooid. De dieren liggen op elkaar gestapeld in de gaskist en meerdere dieren zijn bij volle bewustzijn.

We roepen Ben Weyts op om nertsen een dieronwaardig leven en verstikkingsdood te besparen.

Nadine Lucas, Animal Rights

Verbod

Animal Rights en GAIA roepen de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op om zo snel mogelijk een verbod op het fokken van nertsen in te stellen. Momenteel zijn er nog 16 nertsenfokkerijen actief in ons land waar er jaarlijks 300.000 nertsen gebruikt worden voor de productie van bont. Animal Rights heeft inmiddels ruim 30.000 handtekeningen opgehaald voor een verbod. Animal Rights heeft de minister verzocht om de petitie in ontvangst te nemen.