Main content

Inhoud

Uitgestorven dieren schieten in Zuid-Afrika

Nieuws: 18 maart 2020
Jacht

Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat Belgische jagers in het wild uitgestorven dieren schieten in Zuid-Afrika. De algazel is een antiloop die in het wild is uitgestorven, maar in Zuid-Afrika wordt gefokt voor de trofeejacht. Trofeejagers schieten de dieren af in omheinde gebieden en brengen vervolgens hun trofeeën mee terug naar België. Animal Rights eist dat de invoer van jachttrofeeën wordt verboden.

Hier vind je achtergrondinformatie over de trofeejacht.

Algazel al 20 jaar uitgestorven

De algazel is een antilopesoort die van oorsprong leefde in de woestijnen van Noord-Afrika. Een eeuw geleden leefden er naar schatting nog een miljoen algazellen in het wild.1 Door jacht, habitatverlies en droogte is het dier sinds 2000 officieel uitgestorven.2 Al worden er hier en daar opnieuw algazellen uitgezet.3 De meeste individuen van deze soort leven in gevangenschap. Officieel leven er 1.530 algazellen in gevangenschap als onderdeel van officiële kweekprogramma’s.4 Daarnaast wordt er nog een onbekend aantal dieren gehouden op tientallen farms in de Verenigde Staten en Zuid-Afrika voor de trofeejacht.

Ook Belgen schieten mee

Sinds 2009 brachten Belgen 13 jachttrofeeën van de uitgestorven algazel mee terug naar België.1 Het dier is gegeerd om zijn hoorns, maar ook hele lichamen worden naar België uitgevoerd om te laten opzetten. Al deze trofeeën zijn afkomstig van jachten op dieren die leven in gevangenschap in Zuid-Afrika. De prijs daarvoor ligt rond de 2500 USD – 4500 USD.23 Animal Rights: “De dieren worden dan wel niet in België gefokt, er zijn toch landgenoten die eraan meewerken. Door een invoerverbod op jachttrofeeën kunnen we in ieder geval Belgen ervan weerhouden om zich aan deze misselijkmakende wanpraktijken schuldig te maken.”

Trofeejacht versus soortenbehoud

Trofeejagers pakken er graag mee uit dat zij een bijdrage leveren aan het behoud van soorten. Vele faciliteiten waar algazellen worden gefokt, nemen deel aan het officiële kweekprogramma. Zo poetsen ze hun imago op door hier en daar een dier uit te wisselen voor het fokken. Ook zouden de immense bedragen die trofeejagers betalen om dieren af te knallen terugvloeien naar het behoud van de soort.

Trofeejacht gaat echter enkel en alleen om het verkrijgen van de mooiste jachttrofee. Daarvoor wordt letterlijk over lijken gegaan. Het bewijs zijn de awards die Safari Club International, een belangenorganisatie voor trofeejagers, uitreikt aan wie de mooiste trofee schiet. De organisatie brengt officiële richtlijnen uit over de omvang en criteria waaraan de trofee moet voldoen. Winnaars krijgen een vermelding in hun book of records.1 2 Daarom worden er bewust algazellen met steeds grotere hoorns gefokt die dus mooiere trofeeën zouden maken.

Stop de trofeejacht NU!

Animal Rights vindt deze praktijken weerzinwekkend. Er zou juist werk gemaakt moeten worden van het herintroduceren van uitgestorven soorten in het wild en het effectief beschermen van de weinige wilde dieren die er nog over zijn. Animal Rights pleit voor een verbod op de invoer van ALLE jachttrofeeën. Daarnaast willen we dat België er internationaal voor pleit om de trofeejacht verleden tijd te maken.

Teken daarom de petitie: Stop de trofeejacht NU!