Main content

Inhoud

Topsporters kiezen voor Plant Power

Nieuws: 17 september 2019
Plant Power

The Game Changers ging gisteren, 16 september, wereldwijd in première. De film gaat over het verhaal van atleten die plantaardig zijn gaan eten en daardoor beter zijn gaan presteren: onder hen tennisser Novak Djokovic en Formule 1-coureur Lewis Hamilton. Daarmee rekent de documentaire af met de mythe dat dierlijke producten nodig zijn om (top)sport te bedrijven.

Sterker door plantaardig eten

Bekende (top)sporters willen niet meer anders dan plantaardig eten. Onder hen tenniskampioen Novak Djokovic, die de wereldranglijst aanvoert en dit jaar voor de vijfde keer Wimbledon won: het grootste tennistoernooi ter wereld. Ook Lewis Hamilton, vijfvoudig wereldkampioen in de Formule 1 die ook dit jaar de ranglijst aanvoert, hoort bij deze groeiende groep topsporters. Samen met andere atleten zeggen ze over The Game Changers: "Een revolutionaire documentaire over vlees, proteïne en kracht." 1

Vlees nodig? Een marketingtruc!

Veel topsporters die plantaardig eten, aten vroeger wel vlees en andere dierlijke producten. Jeremy Reijnders werd afgelopen jaar tweede op het EK Crossfit en won de titel ‘Fitste man van Nederland’. Hij at vroeger veel vlees en eieren en had nooit gedacht daar mee te stoppen. Ruim vier jaar geleden koos hij voor een plantaardig dieet. Reijnders: “Ik besloot om het een maand te proberen en ik had minder spierpijn en meer energie. Ik kon ineens een extra training toevoegen in de week. Daarna ben ik niet meer terug gegaan.”1

Ook Arnold Schwarzenegger at veel vlees: "In reclames wordt het idee verkocht dat echte mannen vlees eten. Maar iedereen moet weten dat dat marketing is. Het is niet gebaseerd op de realiteit."2 Tegenwoordig doet hij zijn workouts op een plantaardig dieet.

In de reclames over 'echte mannen' waar Schwarzenegger het over heeft, gaat het vooral over kracht. Het levende bewijs dat dieren eten niet nodig is voor het hebben van veel spierkracht is Patrik Baboumian, die ook aan het woord komt in de documentaire. Baboumian is één van de sterkste mensen ter wereld. In 2011 werd hij de sterkste man van Duitsland. Hij heeft meerdere wereldrecords op zijn naam staan en hij eet al jaren plantaardig.

Meer weten over plantaardig eten? Dat kan via onze Plant Power campagne.