Main content

Inhoud

Stalbrand Asten was bij varkensindustriëlen Vevar BV

Nieuws: 10 september 2019
Slacht

Bij een stalbrand in Asten zijn zondagmiddag 8 september 500 biggen omgekomen. De brand brak rond 15.30 uur uit. Hoe deze is ontstaan is onduidelijk. Er zijn volgens de berichten geen dieren gered. Rond 16.30 uur was de brand onder controle. Het nablussen nam geruime tijd in beslag.

De brand vond plaats bij een bedrijf dat onderdeel is van het Vevar concern. In maart 2016 brak op een lokatie van dit bedrijf in Ospel brand uit in een meterkast, maar kon op tijd geblust worden.

De consequenties van de vee-industrie moeten uit het zicht van de burger worden gehouden.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Asten

Tijdens de brand hing voor het bedrijf aan de pijlstaartweg in een frame nog het canvas met de tekst “VEVAR SPF top- en subfokbedrijf De Pijlstaart”, maar die naamaanduiding werd diezelfde dag nog verwijderd, de afgebrande schuur werd afgezet met hekken voorzien van zwart plastic, en ‘beveiligers’ maakten zelfs bezwaar tegen fotografie vanaf de openbare weg.

“De consequenties van de vee-industrie moeten uit het zicht van de burger worden gehouden,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen, die zelf op de locatie ging kijken.

Vevar BV

Vevar staat voor Van der Velden Varkens. Het varkensbedrijf is in 1976 gestart in Heusden, gemeente Asten, en kende vooral de laatste jaren vele uitbreidingen en vernieuwingen. Het bedrijf heeft locaties in Nederland en Duitsland. Er staat bijvoorbeeld nog een varkensfabriek aan de Neulensteeg in Ospel (De Neulen BV (Vevar) waar in maart 2016 brand uitbrak in een meterkast. 1

Een ander industrieel varkenscomplex staat aan de Gevlochtsebaan in Heusden. In totaal worden er ruim 5.000 zeugen en 2.000 vleesvarkens op deze bedrijven gehouden. 2

Het bedrijf levert Pietrain biggen aan de Duitse markt. De biggen die in Asten een vreselijke dood stierven waren echter niet meteen bedoeld voor de slacht, ze zouden later als fokvarkens worden gebruikt.

De locatie De Pijlstaart SPF wordt na een grondige verbouwing sinds 2014 gebruikt om fokgelten te leveren aan andere vermeerderaars (Een gelt is een vrouwtjesvarken dat voor het eerst drachtig is). Het bedrijf draait mee in het fokprogramma van Deense fokkerij organisatie DanBred. De gefokte gelten gaan naar de eigen zeugenbedrijven en die van anderen.

Eigenaren Leon en Maartin van der Velden waren maandag volgens een kantoormedewerker tegen het ED “druk met de afhandeling en hebben geen interesse om hun verhaal te doen”. 3

Varkensindustriëlen

Vevar is in vele opzichten een bedrijf als dat van de families Straathof en Van Sleuwen. Straathof is berucht vanwege de brand bij ‘De Knorhof’ in Kapel-Avezaath die aan 20.000+ varkens het leven kosten en het beroepsverbod dat vader Adriaan werd opgelegd in Duitsland vanwege meerdere dierenwelzijnsovertredingen.

De Van Sleuwens zijn onder andere bekend van de bezetting van een van hun stallen in Boxtel in mei van dit jaar en de 1200 varkens die stikten op een bedrijfslocatie in Haaren in juli 2018.

De mogelijkheid van nalatigheid dient onderzocht te worden, want de echte slachtoffers zijn keer op keer de dieren.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Animal Rights

De varkensindustriëlen van Vevar hebben dus al eerder te maken gehad met brand. Animal Rights vraagt de NVWA hierom de recente brand nauwkeurig te onderzoeken en het bedrijf met al zijn locaties toe te voegen aan de lijst met risicobedrijven. Daarnaast zal Animal Rights via de Wet openbaarheid van bestuur de NVWA om inzage vragen van de inspectierapporten die betrekking hebben op dit bedrijf.

Mega

Vee-industriëlen blijven als argument aanvoeren dat megabedrijven en megastallen eigenlijk veel beter zijn dan gewone bedrijven en stallen want vaak nieuwer en moderner. Echter als het misgaat, door verwaarlozing van de dieren, ziekte uitbraak, ventilatiestoring of stalbrand, dan is het aantal slachtoffers ook vele malen groter. Bij deze recente brand zijn ‘honderden’ dieren om het leven gekomen; een volgende keer kunnen dat er op andere locaties van dit megabedrijf ook duizenden zijn.

Geen excessen

De vee-industrie doet de drama’s als gevolg van stalbranden, transportongelukken, door de stalvloer zakken, falen van ventilatie, hittesterfte en verwaarlozing, af als excessen, als uitzonderingen. Iedereen die de actualiteiten volgt kan echter zelf zien dat het bijna iedere dag raak is. En dat zijn alleen de gevallen die het nieuws halen. “Dit zijn geen excessen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Deze calamiteiten zijn inherent aan de meedogenloze vee-industrie en een bijna dagelijks terugkerend fenomeen.”

Dit zijn geen excessen. Deze calamiteiten zijn inherent aan de meedogenloze vee-industrie en een bijna dagelijks terugkerend fenomeen.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Dierenrechten

Die honderdduizenden doden bij staldrama’s ieder jaar vallen misschien in het niet bij de honderden miljoenen dieren die de vee-industrie ieder jaar slacht. Voor Animal Rights is echter ieder voelend, levend wezen een individu met recht op leven, vrijheid, welzijn en tot bloei komen. Gerechtigheid voor dieren eist een einde aan de vee-industrie en een transitie naar een plantaardig dieet voor de mensheid.

Mars “STOP DE STALBRANDEN NU!”

Zaterdag 12 oktober organiseert Burning Souls, in samenwerking met Animal Rights, Een DIER Een VRIEND (EDEV), The Save Movement, Bite Back en Earthlings NL, een mars door Amsterdam in het kader van “STOP DE STALBRANDEN NU!”

Dierenrechten in de grondwet Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. TEKEN DE PETITIE! Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer