Main content

Inhoud

Inspraak in Boxtel

Nieuws: 29 mei 2019
Slacht

Goede avond,

Ik wil bij deze inspreekronde graag 3 punten naar voren brengen waarvan ik hoop, misschien tegen beter weten in, dat de gemeenteraadsleden deze in hun overwegingen mee zullen nemen.

Punt 1:

Veeboeren, hun overkoepelende organisaties en sympathiserende politici, gebruiken te pas en te onpas woorden als extremist en en soms zelfs terrorist. Dit is niet alleen een vorm van taalinflatie want als iedere veganist een extremist is verliest het woord zijn betekenis, maar het is ook een klap in het gezicht van diegene die een dierbare verloren hebben bij een echte extremistische actie - denk aan 9/11, MH17, of Bataclan. Stel je voor dat je moet aanhoren dat het kind of de geliefde die je verloor, wordt vergeleken met een boer die een uur of 10 vreedzame dierenrechtenactivisten in zijn stal moest dulden. Degene die extremisme en terrorisme in de mond nemen in de context van Boxtel of dierenrechtenactivisme in het algemeen moeten zich diep schamen.

Punt 2:

In de zomer van vorig jaar crepeerden in een stal van deze zelfde varkensindustrieel 1200 varkens toen de ventilatie uitviel. Vervolgens verdoezelde deze ‘boer’ die massasterfte voor de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit en de gemeente, en maakte daarbij een gericht onderzoek naar de schuldvraag onmogelijk. ‘Gerechtigheid’ voor deze gestikte varkens kwam in de vorm van een berisping van de gemeente Haaren aan het adres van deze boer. Wanneer gemeentes zoals Haaren en Boxtel stelselmatig kiezen voor economische belangen - deze boer, VION - en geen enkele boodschap hebben aan de belangen en interesses van de levende, voelende wezens die varkens zijn, is burgerlijke ongehoorzaamheid van hen die wel beschikken over ethiek, integriteit en empathie een voorspelbaar gevolg en ook niet tegen te gaan.

Punt 3:

Niet de boer is slachtoffer in dit hele verhaal, maar de varkens. Levende, voelende wezens met belangen die onafhankelijk zijn van hun nut voor de mensenmaatschappij. Het overgrote deel van de varkens in Nederland komt nooit buiten, ziet zelden daglicht, leeft in troosteloze, prikkelarme, vaak smerige stallen boven hun eigen uitwerpselen. De ammoniak lucht zorgt voor ademhalingsproblemen en de dieren worden stelselmatig verminkt. 6 miljoen van hen creperen in dit soort stallen zonder het slachthuis maar te halen. Duizenden komen om bij stalbranden, transportongelukken of in de gierkelder nadat een vloer het heeft begeven. Zoals meermaals aangetoond door dierenrechtenorganisaties en journalisten is de lijdensweg bij aankomst in het slachthuis niet ten einde. Denk aan de beelden uit Tielt.

Conclusie:

Het is volstrekt zinloos om het over deze bezetting te hebben zonder over het waarom van deze actie te praten, over het leven en lijden van varkens in Nederland en elders, de criminele daden van deze boer en zijn vakgenoten, en de rechten van dieren die er onvermijdelijk gaan komen. Met de opkomst van vleesvervangers en kweekvlees aan de ene kant, en het groeiende besef onder een deel van de bevolking dat we onze morele consideratie over de soort-grens heen moeten tillen, is het ook voor de gemeenteraad van Boxtel tijd om vooruit te kijken naar een transitie weg van het houden van dieren.

Ik wens u hierin veel wijsheid toe! Als ik kijk naar de schriftelijke vragen en de antwoorden er op is dat ook hard nodig.