Main content

Inhoud

Sluit de apenhel

Nieuws: 7 november 2018
Dier­proeven

Animal Rights haakt aan bij de campagne van Een DIER Een VRIEND voor sluiting van het grootste apentestcentrum van Europa: het BPRC in Rijswijk. Deze ochtend demonstreerden beide dierenrechtenorganisaties gezamenlijk voor de poort van het proefdiercentrum. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar: “Samen bundelen we de krachten met als doel stopzetting van de apenexperimenten. Samen staan we sterk!”

Lees ook: Undercoverbeelden BPRC tonen angst, stress en pijn bij apen.

Aanhouder wint

Een DIER Een VRIEND voert al 20 jaar campagne voor de vrijheid van de apen in Rijswijk. In 1998 startte de campagne 'de Apenhel van Rijswijk' waarmee in 2002 een verbod op experimenten met mensapen werd bereikt. De laatste HIV-chimpansees mochten in 2006 met 'pensioen' naar stichting AAP, sindsdien wordt de campagne voor de overige apen voortgezet onder de naam 'Alle Apen Vrij!'

Door de niet aflatende druk staat het BPRC opnieuw op de politieke agenda. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft onlangs besloten dat het aantal dierproeven in het BPRC moet dalen met 40%. Daarnaast krijgen de apen nu een prikpil zodat de kolonie langzaam aan afneemt.

Samen sterk

Rosella D’Angeli van Een DIER Een VRIEND is blij met de ontwikkelingen maar stopt pas met campagne voeren wanneer alle apen vrij zijn: “Elk dier dat als proefdier gebruikt wordt in het BPRC is er één te veel. Voor ons is sluiting de enige optie.” Animal Rights sluit zich nu aan en zal met name het onderzoekswerk op zich nemen.

Onderzoekswerk naar dierenleed

Onlangs bracht Animal Rights nog naar buiten dat defensie op het BPRC-terrein cavia’s gebruikt in zenuwgastesten. Vorig jaar trok Animal Rights ook al samen op met Een DIER Een VRIEND tegen de Rijswijkse experimenten waarbij apen verlamd en blind worden gemaakt.

Red de apen uit de laboratoria Teken de petitie Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer