Main content

Inhoud

Probeer iets nieuws tijdens de coronacrisis

Nieuws: 25 maart 2020
Plant Power

De coronacrisis ontregelt onze levens. Die ontregeling biedt kansen: we kunnen onze creativiteit aanspreken om nieuwe dingen te proberen. Dit is een tijd waarin je jezelf nieuwe gewoonten kunt aanleren. Grijp de kans om het positieve van een plantaardige levensstijl te ontdekken.

Veel mensen zitten meer thuis dan normaal. Dat geldt waarschijnlijk ook voor jou, behalve als je bijvoorbeeld in de zorg werkt. Voor veel sporten, andere hobby's en sociale activiteiten is minder ruimte. Dat is vervelend, maar het schept ook ruimte om nieuwe dingen te proberen. Daag jezelf uit en verrijk je leven op het gebied van plantaardig eten.

Probeer iets nieuws

De laatste jaren zijn er allerlei nieuwe plantaardige producten op de markt gekomen die een alternatief zijn voor zuivel en andere dierlijke producten. In een steeds hoger tempo komen daar steeds meer producten bij. Een greep uit producten die recent op de markt gebracht zijn:

  • Vijf vleesvervangers uit de diepvries van Iglo, o.a. een burger, gehakt en 'veggie sticks'. Verkrijgbaar bij de grote supermarkten.
  • Plantaardige zuivel van Danio (op basis van kokos en in heerlijke smaken als Mango-lime en Stracciatella) en Activia (op basis van soja in o.a. in de smaken Perzik en Vanille). Danio is verkrijgbaar bij Albert Heijn; andere supermarkten volgen binnenkort. Activia is verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn en binnenkort ook bij andere supermarkten.
  • Nieuwe vegan salades van Johma. De selderij-appelsalade was al vegan, de nieuwe komkommer-venkelsalade is dat ook. Heerlijk op brood, cracker of toast. Beide zijn alleen verkrijgbaar bij Albert Heijn. De nieuwe vegan pastasalade is bij meer supermarkten verkrijgbaar en bestaat uit penne, courgette, rode paprika, tomaat, basilicum, bleekselderij, witte kool en een kruidige tomatendressing.

Probeer eens een nieuw plantaardig product en ontdek hoe lekker plantaardige alternatieven zijn.

Ga zelf aan de slag

Een nieuw plantaardig product uit de supermarkt kopen is iets nieuws proberen level 1.

Als je nu de tijd kunt maken om een paar levels omhoog te gaan, kun je jezelf verder uitdagen. Je hoeft lekkere plantaardige producten niet kant-en-klaar uit de supermarkt te halen, je kunt ze ook zelf maken. Bijvoorbeeld deze cranberrykoekjes van de Vegan Challenge waarbij je de cranberry's ook kunt vervangen door chocola of iets anders lekkers. Een ideaal basisrecept voor koekjes dat je met je eigen favoriete ingrediënt kunt aanvullen.

Door jezelf uit te dagen om plantaardig te koken, kun je ook veel nieuws ontdekken in de wereld van plantaardige voeding, waarmee je je voordeel kunt doen voor je gezondheid en je smaakbeleving. Dit plantaardige weekmenu geeft je meer dan voldoende inspiratie voor recepten.

Als het weekmenu je kan inspireren tot een week plantaardig eten, kun je ook nog wel een stap verder gaan. Plantaardig eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Door deze 8 stappen te zetten, kom jij er ook.

Daarom plantaardig

Waarom zou je je tijd en energie in deze tijd eigenlijk steken in plantaardig eten? Het is niet alleen beter voor dieren, het milieu en je eigen gezondheid, maar ook voor onze volksgezondheid. Het coronavirus is een zoönose: een ziekte die van dieren op mensen is overgedragen. De veehouderij vormt een groot risico voor deze overdracht van ziekten. Als we geen dieren zouden gebruiken voor voedsel, zou het coronavirus nu niet onder mensen zijn. Dat geldt ook voor veel andere ziekten. Wij schreven er dit artikel over. Als iedereen plantaardig eet, kunnen we toekomstige pandemieën voorkomen.