Main content

Inhoud

Regenwoud wordt gekapt voor soja voor veganisten? Ontkracht!

Nieuws: 3 juli 2020
Plant Power

Plant Power ontkracht argumenten tegen plantaardig eten. In dit artikel: ‘het regenwoud wordt gekapt voor sojaplantages voor de sojaproducten die veganisten consumeren’.

Regenwoud wordt vernietigd voor sojaplantages

Het is een feit dat regenwoud verdwijnt voor sojaplantages. Het eerste deel van het argument dat we in dit artikel ontkrachten, is dus waar.

Veel regenwoud wordt namelijk vernietigd - vaak in brand gestoken - om plaats te maken voor landbouw. Dit gebeurt vooral in Zuid-Amerika in de Amazone op enorme schaal. De ontbossing gaat daar het hardst: elke 15 seconden verdwijnt er een stuk regenwoud ter grote van een voetbalveld.1 Wereldwijd is de ontbossing nog groter: jaarlijks verdwijnt er 16 miljoen hectare bos. Dat is qua oppervlakte vier keer Nederland.2 Behalve om plaats te maken voor landbouw, gebeurt dit ook omdat hout veel geld oplevert, om plaats te maken voor mijnbouw en om nog andere redenen.

Vaak is net als in de Amazone landbouw echter de grote drijvende kracht achter ontbossing. Landbouw betekent in de Amazone vooral het verbouwen van soja. Soja is namelijk een waardevol exportproduct.3

Wereldwijd neemt sojateelt meer dan 100 miljoen hectare in beslag. Dat is net zo groot als Frankrijk, Duitsland, België en Nederland bij elkaar.4

Soja vooral gebruikt voor veevoer

De misvatting in het argument dat we hier ontkrachten is dat sojaplantages vooral soja verbouwen voor de sojaproducten die veganisten consumeren.

Slechts 6% van de wereldwijde productie van soja wordt gebruikt voor producten als tofu en andere vleesvervangers, sojamelk en andere plantaardige producten. Drie kwart van de wereldwijde sojaproductie wordt gebruikt als veevoer. De meeste sojaconsumptie is dan ook indirect: mensen 'consumeren' soja, omdat ze dierlijke producten eten die van dieren komen die soja gegeten hebben. Als je deze indirecte consumptie meetelt, consumeert de gemiddelde Europeaan 61 kg soja per jaar. Meer dan 90% daarvan is indirecte soja in dierlijke producten.1

Het volgende lijstje van groen is het nieuwe zwart laat zien hoeveel soja er nodig is voor de 'productie' van verschillende dierlijke producten1:

  • 100 gram kipfilet = 109 gram soja
  • 1 ei (ca. 55 gram) = 35 gram soja
  • 100 gram zalm = 59 gram soja
  • 100 gram hamburger = 46 gram soja
  • 100 gram kaas = 25 gram soja

Daarbij komt de het consumeren van dierlijke producten sowieso veel minder duurzaam is. Er is naast soja veel ander voer en water nodig. Het is veel efficiënter om planten te eten, dan om eerst dieren te voeren en vervolgens die dieren te eten. De bovenstaande afbeelding laat dat helder zien.1 Van alle grond die wereldwijd gebruikt wordt voor landbouw, is 80% direct of indirect (voor de productie van veevoer) in gebruik voor de veehouderij.2

Als je je zorgen maakt om vernietiging van het regenwoud en alle problemen die hiermee samenhangen - zoals biodiversiteitsverlies en klimaatverandering - dan is het beste wat je kunt doen, kiezen voor een plantaardig dieet.