Main content

Inhoud

Plant Power beantwoordt: waarom raden niet alle artsen een plantaardig voedingspatroon aan?

Nieuws: 27 juni 2020
Plant Power

Plant Power geeft antwoord op allerlei vragen over voeding. In dit artikel: ‘als plantaardige voeding zoveel gezondheidsvoordelen heeft, waarom raden dan niet alle artsen dit aan?’

Gebrek aan kennis

Wanneer er een nieuw medicijn ontwikkeld is, dan kun je er zeker van zijn dat je huisarts of specialist dit te horen krijgt. Dit omdat het bedrijf dat het medicijn heeft ontwikkeld een budget bezit om het te promoten. Maar hoe zit het als er vooruitgang wordt behaald op het gebied van voeding en onze gezondheid? Baanbrekende onderzoeken met betrekking tot de kracht van voeding en onze gezondheid raken ondergesneeuwd in de medische literatuur. Dit heeft dezelfde reden als waarom we op tv nauwelijks tot geen reclames zien voor het eten van genoeg groenten en fruit: er valt geen geld mee te verdienen. Toch laat wetenschappelijk onderzoek duidelijk zien dat een voedingspatroon waarbij je alleen onbewerkte plantaardige producten eet (whole food plant-based) niet alleen de grootste doodsoorzaken (o.a. hart- en vaatziekten en diabetes) in westerse landen helpt voorkomen, maar deze zelfs kan helpen genezen. Toch krijgen artsen weinig tot geen les over voeding tijdens hun studie, waardoor ze afstuderen zonder de kennis van de meest effectieve methodes om de chronische ziektes te behandelen die tot de dag van vandaag onze nummer 1 doodsoorzaak zijn.1

Het probleem van een carnistische cultuur

Hier komt nog bij dat we in een carnistische cultuur leven, waarin het eten van dierlijke producten normaal is. Ook geloven veel mensen dat het consumeren van vlees en zuivel nodig is voor het binnenkrijgen van voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en calcium. Behalve dat dit onjuist is, is een dieet dat bestaat uit veel vlees en zuivel, rijk aan verzadigde vetten en cholesterol. De artsen die wel op de hoogte zijn van de mogelijkheid om welvaartsziektes te voorkomen of behandelen met een plantaardig voedingspatroon weten van hun patiënten dat ze in de meeste gevallen niet bereid zijn hun voedingsgewoontes aan te passen, omdat dit dieet de norm is van de maatschappij waarin we leven.1 Het behandelen van deze ziektes wordt dus veelal gedaan met medicijnen, met als mogelijk gevolg last van bijwerkingen. Dit terwijl fatale bijwerkingen de doodsoorzaak zijn van 3% van alle sterfgevallen wereldwijd.2 Als je bedenkt dat daarentegen de ‘bijwerkingen’ van een plantaardig dieet bestaan uit onder andere minder chronische ziektes, minder allergieën, minder bezoek aan ziekenhuizen en minder operaties3, dan kan het geen kwaad om het heft in eigen handen te nemen en de overstap te maken naar een plantaardig voedingspatroon, ook al wordt dit niet niet specifiek aangeraden door je arts.


  1. Harte AL, Varma MC, Tripathi G, et al. High fat intake leads to acute postprandial exposure to circulating endotoxin in type 2 diabetic subjects. Diabetes Care. 2012;35(2):375-382. doi:10.2337/dc11-1593 

  2. Wester K, Jönsson AK, Spigset O, Druid H, Hägg S. Incidence of fatal adverse drug reactions: a population based study. Br J Clin Pharmacol. 2008;65(4):573-579. doi:10.1111/j.1365-2125.2007.03064.x 

  3. Knutsen SF. Lifestyle and the use of health services. Am J Clin Nutr. 1994;59(5 Suppl):1171S-1175S. doi:10.1093/ajcn/59.5.1171S 

De obstakels volgens onderzoek

De Volkskrant publiceerde op 26 juni 2020 het artikel Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet. Soms kan het echt. Dat artikel analyseert waarom er in de gezondheidszorg weinig aandacht is voor een plantaardig dieet, hoewel dat patiënten met reuma, diabetes en aderverkalking kan helpen gezond(er) te worden.

Het artikel noemt obstakels die voeding als medicijn in de weg staan1:

  • Gebrek aan voedingsinzicht onder artsen. Artsen worden niet opgeleid om voeding in te zetten als medicijn
  • Het zorgstelsel en de bijbehorende vergoedingen van verzekeraars zijn gericht op operatie en medicatie
  • Gebrek aan wetenschappelijk bewijs. De langetermijneffecten van voedingsstudies zijn nauwelijks onderzocht. Er is geen geld voor. Bij medicijnstudies hebben farmaceuten belang bij het financieren van dit soort kostbaar onderzoek. Bij voedingsonderzoek is er geen verdienmodel waarbij de investeerder mogelijke baten kan verwachten
  • Gedragsverandering is moeilijk. De meeste patiënten hebben uitgebreide begeleiding nodig om anders te gaan eten en koken, meer te gaan bewegen en stress te verminderen. Voor de arts is het niet of nauwelijks te controleren of patiënten zich aan de leefstijlregels houden
  • Tegenstrijdige berichten in de media. Er is veel niet onderbouwd advies over voeding in omloop waardoor de boodschap voor de patiënt onduidelijk is en hij door de bomen het bos niet meer ziet

  1. Kennissynthese Voeding als behandeling van chronische ziekten. Een onderzoek in opdracht van ZonMW naar de mogelijkheid en wenselijkheid om voeding in te zetten als behandeloptie.