Main content

Inhoud

Nu ook dierproeven op lama's

Nieuws: 4 december 2019
Dier­proeven

Nederlandse dierproefnemers zijn gestart met het gebruik van lama’s als proefdier. De Centrale Commissie Dierproeven heeft in oktober een dierproef goedgekeurd waarbij 50 lama’s worden geïnjecteerd met stoffen om antilichamen uit het bloed te isoleren. 1 Robert Molenaar van Animal Rights: “De lama’s worden ziek gemaakt. Ze hebben last van spierstijfheid, jeuk, koorts en verminderde eetlust. Na afloop van de testen worden de proefdieren gedood.”

Dierproeven achter gesloten deuren

Aangezien het om een geanonimiseerde vergunning gaat is het onduidelijk op welke locatie deze dierproeven worden uitgevoerd.

Animal Rights vindt dat de vergunning en achterliggende stukken openbaar gemaakt moet worden. Molenaar: “Je ziet dat dierproeven nog altijd plaatsvinden achter gesloten deuren. Er is ook amper mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen deze experimenten. Nu zijn lama’s weer de dupe. Wanneer houdt het op?”

MEER DAN 200 LAMA’s VOOR DIERPROEVEN IN VLAANDEREN

Niet alleen in Nederland, maar ook in België worden lama’s gebruikt als proefdieren. De ethische commissie in Vlaanderen heeft 2 projecten goedgekeurd waarbij maar liefst 225 lama’s gebruikt worden voor hun antilichamen.1

De Gentse farmabedrijven Ablynx en Argenx zijn hierbij betrokken. Animal Rights was eerder al achter gekomen dat dezelfde 2 bedrijven akelige proeven op apen in het horrorlab LPT lieten uitvoeren.