Main content

Inhoud

Nederlanders eten steeds meer plantaardig

Nieuws: 22 augustus 2019
Plant Power

Nieuw onderzoek bevestigt dat de plantaardige revolutie al lang is begonnen. Mensen eten steeds minder dierlijke producten en kiezen steeds vaker voor vleesvervangers. Met Plant Power versnelt Animal Rights de transitie naar een diervriendelijke samenleving. Campagnecoördinator Willem Vermaat: "We willen mensen zoveel mogelijk inspireren om plantaardig te eten. Daarbij hoort informeren en ondersteunen. Dat is wat we met Plant Power doen."

Nederlanders eten steeds meer plantaardig

Uit onderzoek van IRI Nederland blijkt dat Nederlanders steeds meer plantaardig eten. Het is een trend die al jaren zichtbaar is en zich steeds sneller voortzet. NOS en andere media berichtten op 14 augustus op basis van het nieuwe onderzoek dat vleesvervangers met een snelle opmars bezig zijn.1 De verkoop van deze producten is sinds 2017 met 51% gestegen. Tegelijk daalde de verkoop van rund-, varkens-, en wildvlees met 9 procent.

Innovaties zorgen ervoor dat we plantaardig kunnen eten zonder daarvoor iets in te leveren. Waarom zou je dan nog dieren doden?

Willem Vermaat, Plant Power

Van vleesvervangers naar vleesopvolgers

Er komen ook steeds meer vleesvervangers op de markt. Supermarkt Jumbo heeft inmiddels bijna 200 verschillende vleesvervangers in hun schappen. Met een groeiende groep mensen die voor deze producten kiest, is het beter te spreken over vleesopvolgers. Mensen vervangen dierlijke producten niet tijdelijk, maar kiezen definitief voor plantaardig eten.

Willem Vermaat: “Het eten van dieren zal verworden tot iets wat we als primitief beschouwen. We gaan ook niet meer met uitgeholde boomstammen het water op om bijvoorbeeld een rivier over te kunnen steken.”

De toekomst is plantaardig

“Het is ondenkbaar dat mensen in de toekomst nog dieren eten,” gaat Vermaat verder. “Innovaties zorgen ervoor dat we plantaardig kunnen eten zonder daarvoor iets in te leveren. Waarom zou je dan nog dieren doden?” Zelfs boeren uit de intensieve veehouderij roepen inmiddels hun collega's op te stoppen met hun boerenbedrijven. In een opiniestuk in de Volkskrant van 20 augustus pleiten drie boeren voor een plantaardige toekomst.1 De transitie naar een plantaardige samenleving gaat er komen. De enige vraag is hoe snel die transitie plaatsvindt. Daar kunnen we met zijn allen invloed op uitoefenen.

Vermaat: “Tegelijkertijd gaat het niet vanzelf. Wij kunnen de transitie verder versnellen, als burgers door ons uit te spreken en als consumenten door te kiezen voor plantaardig eten.”

Plant Power

Met Plant Power wil Animal Rights daaraan bijdragen. De campagne is erop gericht mensen te inspireren plantaardig te eten door bewustwording te creëren, te informeren en te inspireren. De campagne bestaat al sinds 2016 en heeft de afgelopen tijd minder aandacht gekregen, maar Animal Rights blaast deze nu nieuw leven in.

Willem Vermaat: “We merken dat mensen behoefte hebben aan informatie over plantaardig eten, bijvoorbeeld over gezondheid of manieren om dierlijke producten ‘op te volgen’. De komende tijd bouwen we de website daarom verder uit.” Met lezingen en andere activiteiten wil Plant Power de plantaardige revolutie in een verdere stroomversnelling brengen.