Main content

Inhoud

Is het einde van de Nederlandse eendenindustrie nabij?

Nieuws: 14 oktober 2022
Slacht

Het gerucht dat Tomassen Duck-To in Ermelo het voor gezien houdt, zwelt aan. De enige eendenslachter van Nederland zou zijn bedrijf naar het buitenland gaan verplaatsen. Aangezien Tomassen de eendenindustrie in Nederland volledig beheerst, zou dit hoogstwaarschijnlijk het einde van de intensieve eendenhouderij betekenen. En dat is heel goed nieuws.

Tomassen wil naar het buitenland

Een nieuwe woonwijk in het eendengebied tussen Harderwijk en Hierden? De Harderwijker Courant berichtte vorige week dat de lokale PvdA bouwplannen heeft voor het gebied dat nu nog het hart van de eendenindustrie is. "De plannen van Tomassen Duck-To vanuit Ermelo te verkassen naar het buitenland maken dat nu het moment is een woonvisie te ontwikkelen voor het voormalig eendengebied," aldus de krant.1

Animal Rights hoorde enige weken geleden al van het gerucht dat Tomassen vergevorderde plannen heeft om zijn eendenslachterij naar het buitenland te verplaatsen. Heugelijk nieuws, want dat zou als gevolg hebben dat de hele industrie in Nederland wegvalt. Tomassen is de enige eendenslachterij in het land en de kans is aanzienlijk dat de eendenvetmesterijen het dan ook voor gezien houden. Tomassen slacht zo'n 8,4 miljoen eenden per jaar. De 'pekingeenden' zijn bijna volledig bestemd voor de export.

Natuurlijk lost een verhuizing naar het buitenland het probleem niet op: in een ander land zullen eenden ook onder trieste omstandigheden worden gehouden en op vreselijke wijze om het leven komen. Animal Rights zal zich, samen met organisaties aldaar, blijven inzetten voor de dieren.

Een destructieve industrie voor dier en mens

Al jarenlang zet Animal Rights zich in voor een einde aan de Nederlandse eendenindustrie. Hoewel er geen enkele diersoort zou moeten lijden in de bio-industrie, zijn er specifieke redenen waarom juist de intensieve eendenhouderij met onmiddellijke ingang zou moeten stoppen.

  1. Eenden zijn watervogels en worden vetgemest in gigantische stallen. Zij kunnen op geen enkele manier hun natuurlijke gedrag vertonen, zoals zwemmen.

  2. De dieren worden op brute wijze mishandeld. Dat blijkt uit undercoverbeelden die Animal Rights maakte tijdens het vangen van de eenden in drie verschillende stallen. De dieren worden doodgeschopt en tegen de muur doodgeslagen.

  3. De manier waarop de dieren in het slachthuis 'bedwelmd' worden is barbaars: de eenden worden aan de poten in de slachthaak gehangen waarmee ze door een elektrisch waterbad gevoerd worden.

  4. Sinds de huidige uitbraak van de vogelgriep zijn er in totaal 5 miljoen dieren gedood, waaronder eenden. Eenden zijn extra gevoelig voor het virus.1

  5. Tomassen slacht al jaren duizenden dieren per dag illegaal.

  6. Omwonenden van de eendenslachterij lijden onder enorme overlast.2

Ook de Partij voor de Dieren maakt zich al lange tijd hard voor een einde aan de Nederlandse eendenhouderij en roept op om lege of 'geruimde' stallen niet langer te vullen met nieuwe dieren.3

Animal Rights zal niet rusten voordat de Nederlandse eendenindustrie definitief tot een einde is gekomen en buitenlandse collega-organisaties ondersteunen om Tomassen ook daar een halt toe te roepen.