Main content

Inhoud

Eenden geschopt, bij de nek gepakt, doodgetrapt en doodgeslagen

Nieuws: 5 juli 2018
Slacht

Een undercovermedewerker van Animal Rights legde met een verborgen camera ernstig dierenleed vast op eendenfokkerijen in Dalfsen, Epe en Putten. Op de beelden is te zien hoe eenden aan hun nek worden gepakt en hardhandig in kratten worden gesmeten. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar: “Eenden worden geschopt, bij de nek gepakt, doodgetrapt en doodgeslagen. Het zijn misselijkmakende beelden.

Bekijk de tijdlijn van onze campagne.

Undercover

De undercoverman infiltreerde in februari en maart bij drie eendenfokkerijen via de vangploeg van MB Agriservice uit Elspeet. Hij moest samen met een team eenden ‘vangen’ en in kratten stoppen. Op deze wijze worden in een paar uur tijd schuren met duizenden dieren leeggehaald. De volgeladen kratten worden in een vrachtwagen geladen en vervoerd naar andere stallen of naar eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo.

Misstanden

Op de undercoverbeelden is te zien hoe de dieren met veel lawaai en kabaal worden opgejaagd en bij elkaar gedreven in een vangkraal. Er heerst complete paniek onder de dieren. Eenden die niet snel genoeg reageren worden de vangkraal ingeschopt of gegooid. Vervolgens gaat de vangploeg aan het werk. De eenden worden met handenvol tegelijk bij hun nek gepakt en hardhandig in kratten gesmeten.

Eenden worden geschopt, bij de nek gepakt, doodgetrapt en doodgeslagen. Het zijn misselijkmakende beelden.

Robert Molenaar, Animal Rights

Geen toezicht

Een gebrek aan toezicht zorgt er voor dat de voornamelijk jonge vangers met de eenden gaan klieren: een eend wordt overgegooid, op iemands hoofd gezet of er wordt tikkertje mee gespeeld. Eenden die niet geschikt zijn voor de slacht worden tegen de muur doodgeslagen of er wordt met het volle gewicht opgestaan. Op de beelden is te zien dat niet wordt gecontroleerd of de dieren daadwerkelijk dood zijn. Zo ligt een ‘doodgestampt’ eendje in een emmer te creperen.

Animal Rights roept groothandelaar HANOS op om te stoppen met de verkoop van eendenvlees.

Robert Molenaar, Animal Rights

PLUS Supermarkt stopt met Tomassen Duck-To

Jaarlijks worden 8.5 miljoen eenden in Ermelo geslacht voor vlees, dons en veren. Het grootste deel van het vlees is export. Een belangrijke Nederlandse afnemer van het eendenvlees is groothandelaar Hanos.

PLUS supermarkt reageerde zojuist op de beelden en heeft per direct de samenwerking met Tomassen Duck-To stopgezet. In een e-mail geeft PLUS aan: "Wij hebben zojuist de beelden uit de eendenfokkerijen gezien en zijn hier erg van geschrokken. Dit kan niet en past niet bij waar wij als PLUS voor staan. Het spreekt voor zich dat wij per direct de samenwerking met de leverancier hebben beëindigd."

Dons

De veren en het dons worden verwerkt in kussens en dekbedden van Auping, Ducky Dons en Swiss Sense en dragen het dierenwelzijnskeurmerk Responsible Down Standard (RDS). Begin dit jaar won Animal Rights een zaak bij de Reclame Code Commissie omdat Auping ten onrechte op haar website beweerde dat eenden op de fokkerijen gezond leven, geen pijn lijden en geen angst of stress ervaren.

Petitie

Animal Rights campagneleider Robert Molenaar is geschrokken van de beelden en roept groothandelaar HANOS op om onmiddellijk te stoppen met de verkoop van eendenvlees. De dierenrechtenorganisatie is een petitie gestart voor een verbod op de eendenfokkerij.

Molenaar: "De belastende beelden zijn opgestuurd naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zodat er direct opgetreden kan worden. Deze misstanden mogen we nooit tolereren."