Main content

Inhoud

HELP ONS: VERGASSINGSLOCATIES IN ZUID-HOLLAND

Nieuws: 12 juni 2018
Jacht

Animal Rights heeft een tip ontvangen over de verschillende vergassingslocaties van ruiende ganzen en hun jongen in de provincie Zuid-Holland. De vergassingen vinden plaats midden in het broedseizoen, veelal in rust- en natuurgebieden voor vogels. Deze rust wordt voor sommige ganzensoorten echter ruw verstoord, wanneer de ganzenouders samen met hun jongen bruut de mobiele vergassingscontainers in worden gejaagd. Lees hier wat jij kan doen tegen de vergassingen.

Duke Faunabeheer in het vizier? Bel ons! 070 444 88 52

WAT KAN JIJ DOEN

De vergassingen beginnen rond 20 mei (grauwe gans) en eindigen rond 31 juli (Canadese gans). Lees hieronder wat jij kan doen.

 1. Neem een kijkje - Woon je in de buurt van één van de locaties in Zuid-Holland of bezoek je de regio: loop, fiets of rijd dan regelmatig door de gebieden heen om te kijken of je iets ziet.

 2. Leg het gebeuren vast en informeer Animal Rights - Vindt er een vergassingsactie plaats, leg deze vast met je telefoon, foto- of videocamera. Filmen en fotograferen is toegestaan vanaf de openbare weg. Het is echter niet altijd toegestaan om het gebied waar vergast wordt te betreden.

 3. Observeer - Dit zijn de locaties die wij kennen. Ben je op de hoogte van andere locaties waar ganzen vergast worden, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Vergeet niet de exacte locatie, datum en het tijdstip te vermelden.

Stuur alle informatie naar info@animalrights.nl of bel ons op 070 444 88 52.

LOCATIES

 • Langeraar - Geerpolder Plas
 • Maassluis/Maasland - Foppenplas (Vlietlanden)
 • Rotterdam - Bergse Voorplas (Brasserhout)
 • Rotterdam/Delft - Ackerdijkse Plassen
 • Delft - Wilhelminapark
 • Delft / Delfste Hout - De Grote Plas
 • Bleiswijk - Rottemeren
 • Pijnacker - De Groenzoom

VERGASSEN IN HET BROEDSEIZOEN

In Nederland worden ganzen vergast in de broedperiode wanneer zij volgens de Europese Vogelrichtlijn juist beschermd zouden moeten worden. De meeste vogels broeden tussen maart en juli. De volwassen dieren staan op de uitkijk en de jongen kunnen zich te goed doen aan het gras. Bij het minste onraad springen alle ganzen in het water en wanen ze zich veilig van roofdieren.

Ganzen worden veelal vergast in rust- en natuurgebieden voor vogels en andere dieren. Waar het voor reguliere burgers vaak niet is toegestaan om deze gebieden te betreden, rijdt Duke Faunabeheer met zijn auto’s en gaskarren hier dwars doorheen.

KOM NAAR ONZE ACTIE

Op zaterdag 23 juni om 11:00 uur organiseren Animal Rights, Fauna4Life en Dierbaar Flevoland een demonstratie bij Duke Faunabeheer in Lelystad. Kom ook en neem vrienden en familie mee! Klik hier voor het Facebookevent.

Adres: Schoepenweg 24, 8243 PX Lelystad, Nederland