Main content

Inhoud

Groene smoothies voor meer groenten en fruit

Nieuws: 19 februari 2020
Plant Power

Groenten en fruit zijn gezond. Maar niet iedereen is er gek op. Groene smoothies zijn een manier om ervoor te zorgen dat je toch de gezonde voedingsstoffen van groenten en fruit binnenkrijgt. Daarnaast kan het ook gewoon een prettige afwisseling zijn. Dit artikel laat zien hoe je het beste groente en fruit kunt binnenkrijgen en wat de voor- en nadelen van smoothies zijn.

Groente en fruit eten of een smoothie maken?

Je kunt natuurlijk groente en fruit eten, zonder dat je hiervoor een smoothie hoeft te maken. Het eten van groenten en fruit is gezonder. De voordelen hiervan zijn dat je kauwt. Dit zorgt voor sterke kaakspieren en is goed voor de doorbloeding van je hersenen. Verder krijg je hierdoor meer vezels binnen. Je zal ook sneller vol raken, wat voor iemand die aan het afvallen is beter kan werken.

Maar een smoothie met groenten en fruit is nog steeds gezond. Je krijgt gezonde voedingsstoffen binnen.

Voordelen van smoothies

Een smoothie is niet alleen lekker - je kan smoothies naar eigen wens op smaak brengen - maar heeft ook andere voordelen.

Rijk aan voedingstoffen
Door de aanwezigheid van groente, fruit, noten, zaden, pitten, oliën en water en/of plantaardige melk en/of yoghurt zit een smoothie bomvol met gezonde voedingstoffen die je lichaam nodig heeft. Je kan natuurlijk kiezen voor specifieke soorten groente, fruit en andere voedselbronnen, om van bepaalde nutriënten meer binnen te krijgen.

Zo vind je in citrusvruchten veel vitamine C. Boerenkool bevat een rijk scala een gezonde voedingsstoffen zoals vitamine A en C, calcium en ijzer. Veel groene groentesoorten (zoals spinazie) bevatten ijzer en andere mineralen. Je kan smoothies lekker zoet maken met de natuurlijke fruitsuikers uit ananas, banaan, mango en rode fruitsoorten.

Je krijgt met smoothies ook vezels binnen. Met hennepzaad, chiazaad of lijnzaad kun je zorgen voor nog meer vezels. Hiermee krijg je ook gelijk gezonde omega-3 vetzuren binnen.

Je kunt er eindeloos mee variëren
Een ander voordeel van smoothies is dat je een rijke keuze hebt aan ingrediënten. Je kunt er naar eigen smaak allerlei soorten groente en fruit aan toevoegen en het nog lekkerder maken met allerlei andere producten.

Wil je meer inspiratie voor een gezonde smoothie? Bekijk dan eens deze 20 smoothierecepten en lees de tips over hoe je de perfecte smoothie kan maken. Kies voor agavesiroop als je de smoothie iets zoeter wilt maken. Agavesiroop is plantaardig, honing niet.

Eenvoudig af te stemmen op jouw behoeften
Een smoothie is een makkelijke manier om meer gezonde voedingstoffen binnen te krijgen. Je kunt zowel een ‘lichte’ als een ‘zware’ smoothie maken. Het maakt een smoothie ideaal voor iemand die er juist meer energie uit wil halen (aankomen), maar ook voor iemand die wil afvallen.

Je kunt ervoor kiezen groente en fruit te combineren met eiwitrijkere producten zoals noten, oliën en plantaardige melk en yoghurt. Dat maakt een smoothie geschikter voor mensen die een hogere eiwitbehoefte hebben nodig hebben (zoals sporters).

Maar een smoothie kan ook alleen uit groene groentesoorten bestaan met in verhouding minder fruit en aangelengd met water. Hierdoor krijg je wel veel gezonde voedingsstoffen binnen, maar minder calorieën. Voor mensen die willen afvallen, is dit een geschikte optie.

Nadelen?

De voorkeur ligt zoals hierboven beschreven bij meer groente en fruit eten, maar er kleven geen grote nadelen aan smoothies met groente en fruit. Om het nadeel van niet kauwen te beperken, kun je ervoor kiezen om je smoothie te kauwen of deze in ieder geval langzaam op te drinken. Dit is beter voor de vertering, die al in je mond begint.

Verder is een smoothie geen vervanging van een gezond voedingspatroon, maar een aanvulling. Wil je afvallen, dan is het goed om op de calorieën te letten, die vooral in fruitsuikers en nootjes en olie zitten.

Conclusie

Smoothies zijn een aanvulling op een gezond voedingspatroon en ideaal voor mensen die niet van groente en fruit eten houden. Groenten en fruit bevatten veel belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft en met een smoothie krijg je die makkelijk binnen.