Main content

Inhoud

Uitstapje naar een dolfinarium? Doe het niet

Nieuws: 2 juli 2022
Animal Rights

'Loads of fun with family' betekent vooral de exploitatie van intelligente dieren met gevoel.

Zwemmen met dolfijnen, het klinkt zo leuk en onschuldig. Maar achter een gezellig uitstapje naar een dolfinarium schuilen dierenleed en de schimmige handel in zeezoogdieren. Wil je hier niet aan meewerken? Het enige wat je hoeft te doen is niet naar een dolfinarium te gaan!

Dolfijnen laten optreden om er geld aan te verdienen is moreel verwerpelijk. Laat de zogenaamde trainers zelf kunstjes doen.

Campagnecoördinator Anna Krijger

Geef je geld niet aan dierenleed

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die zich realiseren dat leeuwen en olifanten geen kunstjes horen te doen in een circus. De Rijksoverheid heeft het gebruik van wilde zoogdieren in circussen in 2015 verboden. Maar dolfijnen moeten nog steeds onder nare omstandigheden optreden voor publiek. Een dolfinarium is in feite een watercircus. Het goede nieuws is dat je heel eenvoudig kunt meehelpen om hier een einde aan te maken. Je hoeft alleen maar niet naar een dolfinarium te gaan.

"Maar de dolfijnen hebben het daar echt heel goed! De dolfijnentrainers houden echt van die dieren! De dolfijnen vinden het leuk, ze lachen!" Het zijn veelgehoorde reacties wanneer mensen geconfronteerd worden met het feit dat dolfijnen niet in watercircussen thuishoren. Het is in het belang van de dolfinaria dat deze misverstanden blijven bestaan, ze verdienen immers veel geld aan het exploiteren van de dieren. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Daarom is het belangrijk om deze misvattingen te ontkrachten.

Vogels horen niet in een kooi, honden horen niet aan een ketting en dolfijnen horen niet in een zwembad. Ook niet als dat zwembad in mensenogen heel 'groot' is, want dolfijnen kunnen wel zestig kilometer per dag afleggen. In een bassin kan dat natuurlijk niet.

Ongetwijfeld zijn 'dolfijnentrainers' ervan overtuigd dat ze het beste met de dieren voor hebben, maar ze zijn simpelweg een van de schakels in de keten van exploitatie en internationale handel. Dolfijnen, leeuwen of andere wilde dieren hebben natuurlijk helemaal geen 'trainer' nodig. Er is geen enkele reden om de dieren kunstjes aan te leren, behalve er geld mee te verdienen.

En die lach? Dat is een standaardgelaatstrek van het dier; een dolfijn kan de spieren in zijn gezicht niet bewegen zoals mensen dat wel kunnen. Dolfijnen ‘glimlachen’ dus zelfs als zij gewond of ziek zijn. De 'glimlach' van een dolfijn staat compleet los van hoe hij of zij zich fysiek of emotioneel voelt.1

Animal Rights strijdt voor de dolfijnen van Curaçao

De afgelopen maanden heeft Animal Rights zich ingezet voor vijf jonge dolfijnen uit Curaçao. En dat zullen we blijven doen! Afgelopen week stonden we voor de tweede keer tegenover het voormalige verblijf van de dieren, het Seaquarium, voor de rechter.

De dolfijnen, die tot voor kort nog een relatief natuurgetrouw bestaan hadden in het Seaquarium, zijn verkocht aan het Fakieh Aquarium in het Saoedische Jeddah. De leefomstandigheden zijn daar ronduit slecht: de bassins zijn nog veel kleiner dan op Curaçao en de 'voorgangers' van de Curaçaose dolfijnen zijn allemaal vroegtijdig en onder twijfelachtige omstandigheden gestorven, waarschijnlijk doordat er woestijnzand in de longen terecht was gekomen.

Veel Nederlandse toeristen bezoeken het Seaquarium (of Dolphin Academy) op Curaçao, het bedrijf is (deels) in Nederlandse handen en natuurlijk is het eiland onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Daarom is het van groot belang dat men in Nederland goed op de hoogte is van deze zaak en zich het lot van de dolfijnen aantrekt.

Begin juni spande Animal Rights al een kort geding aan om te voorkomen dat de dieren werden getransporteerd. De rechter oordeelde in het voordeel van Animal Rights en stelde dat de dolfijnen, op straffe van een dwangsom, niet zonder geldige vergunning uitgevoerd mochten worden. Enkele dagen later werden de dieren echter in allerijl en midden in de nacht naar Jeddah gevlogen. Er bleek toch al een uitvoervergunning te zijn afgegeven.

Animal Rights laat het hier natuurlijk niet bij zitten. Binnenkort wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Wordt vervolgd!

Help ons de dolfijnen te beschermen en geef ze een stem in de rechtszaal door mee te doen aan onze crowdfunding.