Main content

Inhoud

Eenzame kalfjes in witte plastic hokjes: hoe zit dat?

Nieuws: 25 juli 2022
Slacht

Misschien heb je ze wel eens langs de kant van de weg zien staan: eenzame kalfjes in witte hokjes met een hek ervoor. Ze worden ook wel iglo's genoemd. Hoe zit dat eigenlijk? Waarom staan die kalfjes daar?

Kalfjes mogen de melk van hun moeder niet drinken

In de melkveehouderij worden kalfjes bijna altijd na de geboorte bij de koe weggehaald. Het is namelijk niet de bedoeling dat het kalf moedermelk drinkt bij de moeder: de melk is voor de consument bestemd. Dat is het verdienmodel van de zuivelindustrie.

Het kalfje wordt overgebracht naar een iglo of eenlingenbox. Ze zien er een beetje verschillend uit: de iglo is een wit hutje en een eenlingenbox lijkt meer op een stalen containertje. Maar het idee is hetzelfde: de kalfjes staan daar alleen, 'om onderlinge besmettingen tegen te gaan' en 'te controleren of ze hun voedsel goed opnemen'.1 Dat klinkt misschien goed, maar 'dierenwelzijn' is hier niet het grootste belang. Anders zouden de kalfjes wel gewoon bij hun moeder mogen blijven, natuurlijk. Het gaat hier om het optimaliseren van de opbrengst. "Kalveren zijn uw toekomstige melkkoeien! Om ervoor te zorgen dat uw kalveren op latere leeftijd top kunnen presteren is een goede start van essentieel belang," aldus een leverancier voor kalverboxen.2 Wettelijk mogen kalveren tot acht weken in een eenlingenbox verblijven. De kalfjes moeten elkaar kunnen zien en aanraken, tenzij ze ziek zijn.3

Een deel van de vrouwelijke kalfjes blijft op het bedrijf om melkkoe te worden. De andere kalfjes, onder wie de stiertjes, gaan na twee weken naar een vetmesterij om te eindigen als kalfsvlees.

Animal Rights vindt het verwerpelijk dat er op deze manier met kalfjes wordt omgegaan. Campagnecoördinator Anna Krijger: "Dieren zijn niet op de wereld om voor ons te moeten 'presteren'. maar voor zichzelf. Koeien zijn net als mensen zoogdieren, met een sterke behoefte om voor hun nakomelingen te zorgen en ze moedermelk te laten drinken. Kies daarom voor plantaardig zuivel."

Op de afbeelding hieronder zien we een pasgeboren kalfje in een 'iglo'. Vlak voor de achterpootjes is duidelijk nog de navelstreng te zien. De foto is gemaakt op dinsdag 19 juli 2022, de warmste dag van het jaar, bij een melkveebedrijf in Brabant.