Main content

Inhoud

Eenden worden in hoogrisicogebied in open vrachtwagen vervoerd

Nieuws: 11 februari 2022
Slacht

Animal Rights kreeg op 8 februari beelden in handen van eenden die in een open vrachtwagen vervoerd worden, midden in de zone waar een vervoersverbod geldt. De dieren waren onderweg naar eendenslachthuis Tomassen Duck-To in Ermelo. Dit was enkele dagen nadat er vogelgriep werd vastgesteld op twee bedrijven in Hierden. Hierbij werden 68.000 eenden gedood.

Er geldt dan wel een vervoersverbod in Ermelo vanwege de vogelgroepepidemie, maar het eendenslachthuis kreeg een zogenaamde corridor. Dat betekent dat het slachthuis wel nog dieren mag vervoeren. Dat dit onverantwoord gebeurt, bewijzen deze nieuwe beelden waarop te zien is dat eenden aangevoerd worden in open vrachtwagens. En dat terwijl het ene na het andere besmette bedrijf momenteel ‘geruimd’ wordt in dat gebied.

Onverantwoord vervoer in tijden van vogelgriep

Het slachthuis Tomassen Duck-To in Ermelo ligt binnen de vervoersverbodzone van tien kilometer die ingesteld werd na de twee besmettingen in Hierden op 3 en 4 februari. Voor het slachthuis geldt een corridor: dat betekent dat het bedrijf als enige wél eenden mag vervoeren. Animal Rights ziet op de beelden dat het mis gaat en de aanvoer compleet onverantwoord verloopt.

Animal Rights campagnecoördinator Anna Krijger: “Open vrachtwagens zorgen ervoor dat veren, verenstof en mest uit de trucks kunnen vallen of waaien. Het vogelgriepvirus kan zich zo eenvoudig verder verspreiden. Veren kunnen door de wind meegevoerd worden en zo zelfs bij stallen terechtkomen. Het is hoogst onverantwoord dat er hier eenden vervoerd mogen worden wanneer de ene uitbraak na de andere plaatsvindt in dit gebied. Bovendien zijn eenden vaak asymptomisch: besmetting is niet of nauwelijks te herkennen.”

Vogelgiep eist bijna miljoen dierenlevens

Sinds oktober 2021 zijn op 6 van de 31 Nederlandse eendenhouderijen al eenden afgemaakt in verband met de vogelgriep. Voor het jaar 2022 staat de teller al op bijna een miljoen dode dieren.

Boetes voor mishandeling in eendenhouderijen

Er is nog veel meer mis in de intensieve eendenhouderij. Animal Rights toonde in 2018 met gruwelijke undercoverbeelden hoe eenden mishandeld werden bij drie verschillende eendenbedrijven in Dalfsen, Epe en Putten. Op de beelden is te zien hoe eenden aan hun nek worden gepakt en hardhandig in kratten worden gesmeten. Ook is te zien hoe eenden genadeloos tegen de muur worden doodgeslagen en worden doodgetrapt door medewerkers. Eerder deze week maakte de NVWA bekend eindelijk boetes uit te gaan delen naar aanleiding van de undercoverbeelden. Lees hier ons artikel over de uitspraak.

Vogelgriep: gevaar voor dier én mens

Animal Rights vindt het absurd dat Tomassen een corridor krijgt tijdens de grootste vogelgriepuitbraak in de geschiedenis. Vogelgriep is een zoönose, dus een gevaar voor dier én mens. Ondertussen worden de eenden in een open vrachtwagen vervoerd zonder afgedekt te worden met zeil.

Eerder schreef Animal Rights campagnecoördinator Anna Krijger al een opiniestuk voor NRC over de vogelgriep en het gevaar voor de volksgezondheid.

Afschaffing intensieve eendenhouderij

Animal Rights biedt binnenkort een petitie aan de nieuwe landbouwminister Staghouwer aan. Met deze petitie, in de vorm van een grote kaart, roepen we nogmaals op om een einde te maken aan de Nederlandse eendenhouderij. Onze undercoverbeelden uit 2018 toonden al aan dat de dieren in deze sector een akelig bestaan hebben en wreed worden behandeld. De huidige vogelgriepepidemie, waar de intensieve pluimveehouderij debet aan is, geeft in het belang van dier en volksgezondheid hopelijk ook voor de politiek de doorslag: de intensieve eendenhouderij moet stoppen.