Main content

Inhoud

ANIMAL RIGHTS GAAT VOOR VERBOD EENDENFOKKERIJ

Nieuws: 3 oktober 2018
Slacht

Gisteren, op Werelddag voor Boerderijdieren, overhandigde Animal rights 25.000 verzamelde handtekeningen voor de petitie "verbied de eendenfokkerij", aan de leden van de Tweede Kamer. “De 25.000 handtekeningen tonen aan dat wij niet alleen staan in onze strijd voor de eenden, maar dat velen in Nederland, en elders, ook vinden dat deze exportindustrie dient te verdwijnen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Vanaf het moment dat de eenden uit het ei kruipen, totdat ze ruim 9 weken later geslacht worden, ondergaan de dieren een onacceptabele lijdensweg

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Partij voor de Dieren

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren kondigde na het in ontvangst nemen van de petitie Kamervragen aan. Ze gaat zich inzetten om een meerderheid te krijgen voor een verbod op de eendenhouderij, in navolging op de nertsenhouderij.

Animal Rights beelden

De verborgen-camera-beelden van Animal Rights uit de eendenschuren en de undercoverbeelden die gemaakt zijn tijdens het vangen van de eenden voor transport, naast de geopenbaarde inspectierapporten van het eendenslachthuis, tonen duidelijk aan dat deze industrie onvergefelijk wreed is. “Vanaf het moment dat de eenden uit het ei kruipen, totdat ze ruim 9 weken later geslacht worden, ondergaan de dieren een onacceptabele lijdensweg,” zegt Vermeulen.

NVWA

Animal Rights wacht nog steeds op uitvoering van het handhavingsverzoek ingediend bij de NVWA naar aanleiding van de beelden, maar hoopt dat ondertussen ook de politiek deze strijd oppakt en zich niet gaat buigen over nieuwe regeltjes en cosmetische welzijnsverbeteringen. “Genoeg leed is geschied, zegt Vermeulen, “het moet nu voor eens en voor altijd afgelopen zijn.”

Andere redenen voor verbod

Behalve het directe dierenleed zijn er nog wel meer redenen om deze industrie vaarwel te zeggen:

-De overlast die omwonenden ondervinden van het transport van en naar het slachthuis

-Het feit dat eenden - watervogels (!) - pas voor de eerste keer echt met water in contact komen in hun electrocutiebad

-In de afgesloten stallen hebben de eenden geen enkele mogelijkheid tot natuurlijk gedrag met als gevolg welzijnsproblemen en grotere vatbaarheid voor ziekten en virussen

-De grote gevoeligheid van eenden voor vogelgriep, waardoor er sneller gevaarlijke uitbraken kunnen ontstaan.

Er is nauwelijks een maatschappelijk belang voor het voortbestaan van deze sector omdat slechts een kleine groep mensen hiervan profiteert.

House of Animals Awards

Onze undercoverbeelden gemaakt in de eendenfokkerij en uitgezonden door RTL Nieuws, zijn genomineerd voor de House of Animals Awards die op 3 oktober worden uitgereikt.