Main content

Inhoud

Dubbele dierproeven door corona

Nieuws: 16 november 2020
Dier­proeven

Het BPRC heeft het vanwege de coronapandemie drukker dan ooit. Bij het primatentestcentrum in Rijswijk worden voor vaccinonderzoek honderden apen geïnfecteerd met Covid-19. Robert Molenaar van Animal Rights: “Het is lopendebandwerk in het BPRC om apen met Covid-19 te besmetten. Alle dieren worden na afloop afgemaakt en de cyclus begint opnieuw.”

Fotocredit: Soko Tierschutz/ Cruelty Free International

Lopendebandwerk

Sinds de pandemie is het BPRC voor het grootste gedeelte bezig met de studies naar Covid-19. Het BPRC heeft dit voorjaar een vergunning gekregen voor het gebruik van 350 proefapen voor onderzoeken naar Covid-19 in een periode van vijf jaar. Sinds de uitbraak werkte het BPRC mee aan vijf grote dierproefstudies naar coronavaccins. Daarbij zijn tot nu toe 80 tot 90 dieren geïnfecteerd met het virus. 1

In het testcentrum in Rijkswijk krijgen de apen eerst het vaccin toegediend, vervolgens infecteren onderzoekers de dieren met het coronavirus. Alle apen die betrokken zijn bij de coronastudies zullen uiteindelijk allemaal sterven, waarna onderzoekers de aapjes ontleden.

Niet alleen apen moeten sneuvelen

Naast apen gebruiken onderzoekers tienduizenden andere proefdieren in de zoektocht naar coronavaccins. Uit een inventarisatie van gegevens van de Centrale Commissie Dierproeven blijkt dat sinds de uitbraak in Nederland vijftien aanvragen met proefdieren zijn vergund voor onderzoeken naar Covid-19. Daarbij mogen onderzoekers maximaal 55.000 proefdieren inzetten in een periode van vijf jaar. Minister Schouten heeft het Nationaal Comité Advies Dierproefbeleid gevraagd om ‘onderzoek te doen naar de impact van Covid-19 op het gebruik van proefdieren en ontwikkeling van proefdiervrije innovaties.’ 1

Molenaar: “Er zijn wereldwijd enorme budgetten vrijgekomen voor dierproefnemers. Proefdieren in tientallen landen worden massaal geïnfecteerd met Covid-19. Er is een race ontstaan waardoor heel veel testen dubbel plaatsvinden. En dat is slecht nieuws voor de proefdieren.”

Er is een race ontstaan waardoor heel veel testen dubbel plaatsvinden. En dat is slecht nieuws voor de proefdieren.

Robert Molenaar, Animal Rights

Politieke druk

Het massale gebruik van proefdieren staat op gespannen voet met het streven van het kabinet om het aantal dierproeven te verminderen. Uit de laatste cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat er in 2019 ruim 448.000 proeven met dieren zijn gedaan, vrijwel evenveel als in 2018.

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer over de stand van zaken van de vermindering van het aantal proeven met dieren en het stimuleren van proefdiervrije innovaties, waarmee Nederland voorloper wil worden.