Main content

Inhoud

BPRC wil miljoenen euros belastinggeld voor minder dierproeven

Nieuws: 11 november 2020
Dier­proeven

Dierenorganisaties en betrokken politici kregen in 2018 gedeeltelijk hun zin: minister van Engelshoven besloot dat het aantal dierproeven en fokdieren in het BPRC flink moet afnemen. Omdat het apentestcentrum niet verder wil bezuinigen roept het de minister nu op om miljoenen euro’s extra subsidiegeld te schenken. 1

Te dure huishouding

Het BPRC ontvangt jaarlijks een basissubsidie van 9,6 miljoen euro. Daarbovenop wil het BPRC jaarlijks 1.5 miljoen euro extra plus een eenmalige bijdrage van 700.000 euro. Tot nu toe heeft de minister aangegeven dat de transitie naar een kleiner apentestcentrum budgetneutraal moet zijn. De vraag is of er alsnog miljoenen euro’s extra belastinggeld naar het BPRC gaat. Minister van Engelshoven zal voor de kerst een brief naar de Kamer sturen.

Stopzetting apentesten

Molenaar: “Het BPRC heeft met al het personeel in dienst een veel te dure huishouding. Minder dierproeven betekent ook minder onderzoekers. En die wil het BPRC juist behouden. De belastingbetaler moet hier voor opdraaien.”

Animal Rights is een petitie gestart voor de volledige stopzetting van alle apenexperimenten. De petitie is inmiddels 80.000 keer getekend.

Minder dierproeven in het BPRC

Het aantal proeven met apen in het BPRC was voor de transitie gemiddeld 200 – 250 proeven per jaar, in 2018 ging het om 205 proeven en in 2019 was dit 155 proeven. In 2025 moet het aantal proeven met apen in het BPRC gemiddeld 120 – 150 proeven per jaar zijn. De fokkolonie van het BPRC wordt daarnaast verkleind via geboortebeperking. Eind 2018 telde de kolonie 1437 apen. Op dit moment ligt het aantal op 1277 apen.