Main content

Inhoud

Dierproeven in Brussel met bijna 10 procent gedaald

Nieuws: 11 oktober 2021
Dier­proeven

In totaal werden vorig jaar in het Brussels Gewest bijna 56.000 dieren gebruikt voor experimentele doeleinden.1 Dat zijn bijna 6.000 dieren minder dan in 2019, of 9,5 procent. Deze daling ligt mogelijk deels aan de coronacrisis. Jen Hochmuth: “Hoewel dit een positieve trend is, is één ding duidelijk: experimenten op dieren veroorzaken ontzettend veel leed. Bovendien zijn middelen en kostbare tijd schaars en kunnen die beter besteed worden aan deftig onderzoek in plaats van aan nutteloze dierproeven.”

Dierproeven mogelijk uitgesteld door coronacrisis

Deze daling maakt deel uit van een bredere trend, die al sinds 2015 aan de gang is. Over een periode van vijf jaar tijd bedraagt de daling zelfs 36 procent, meldt minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt. De experimenten betreffen hoofdzakelijk kankerstudies (34,10 procent van de experimenten voor fundamenteel onderzoek) en het immuunsysteem (21,82 procent van de experimenten voor fundamenteel onderzoek).1

Volgens Animal Rights moeten de cijfers van 2020 met de nodige voorzichtigheid worden behandeld. “De cijfers zijn nog steeds hoog en we mogen ook niet vergeten dat bepaalde wetenschappelijke onderzoeken mogelijk zijn uitgesteld als gevolg van de coronacrisis," relativeert Jen Hochmuth.

De muis blijft het grootste slachtoffer

In 2020 ervoer 1 op 5 proefdieren ernstige pijn tijdens de dierproef. 91 procent van de proefdieren bestond uit muizen (50.684). Er werden ook 1931 ratten, 1793 cavia's, 754 kippen, 359 zebravissen, 145 varkens en 22 konijnen gebruikt. Net als in 2019 werden geen honden, katten, paarden, ezels of primaten als proefdieren gebruikt.

Bijna de helft (40.70%) van alle gebruikte proefdieren in Brussel waren genetisch gewijzigd. De meeste genetisch gewijzigde dieren waren muizen (97,48%). Ernaast werden ook genetisch gewijzigde ratten, zebravissen en varkens gebruikt. "Het genetisch modificeren is een schending van dierenrechten, omdat het gaat om het manipuleren van dieren voor menselijke doeleinden en omdat het de intrinsieke waarde van andere dieren ontkent", aldus Jen Hochmuth.

Lees ook: Genetische modificatie maakt geen mens van een muis

Coronacrisis als paradigmaverschuiving

De sluiting van proefdierlabs in 2020 als gevolg van de corona-uitbraak heeft geleid tot het massaal doden van talloze proefdieren. Deze geplande experimenten werden niet "essentieel" geacht, terwijl de dieren als "irrelevant" en vervangbaar werden beschouwd.

Jen Hochmuth: "De omvang en de reikwijdte van de coronacrisis hebben ellende gebracht aan miljoenen mensen en hebben onze manier van leven en werken veranderd. Het beëindigen van deze pandemie zal ook een paradigmaverschuiving van dierproeven naar proefdiervrije innovatie vereisen.”

Lees ook: Proefdieren in de corona-crisis behandeld als vervallen producten