Main content

Inhoud

Dierenrechtenorganisaties voeren actie in Moerbeke voor nertsenfokverbod

Nieuws: 22 juni 2017
Bont

Eind 2014 beloofde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om de nertsenfokkerijen in Vlaanderen te verbieden. Op dat moment waren er in Vlaanderen 17 fokkerijen actief die samen vergund waren om ruim 300.000 nertsen te houden. Anno 2017 zijn de nertsenfokkerijen nog steeds toegelaten. Het gaat van kwaad naar erger. Meerdere Vlaamse fokkers breiden het aantal nertsen in hun bedrijven uit.

Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights: “Door zijn besluiteloosheid veroordeelt minister Weyts 40.000 nieuw vergunde nertsen tot een ellendig leven en een wrede vergassingsdood in de Vlaamse bontindustrie. Wij willen NU een wettelijk verbod!”

In totaal zijn ruim 40.000 nieuwe nertsen vergund in de Vlaamse bontindustrie. Net zoveel nertsen als er mensen de petitie voor een verbod getekend hebben!

Nadine Lucas, Animal Rights

Schrijnende beelden

De voorbije twee jaar maakte Animal Rights undercoverbeelden in verschillende fokkerijen om aan te tonen hoe ernstig nertsen lijden in de Vlaamse bontindustrie. In Langemark werden gewonde nertsen gefilmd die hun wanhoop uitkrijsten in vieze krappe kooien. In Laarne werden beelden gemaakt van het vergassen van nertsen. De fokker lapte alle wettelijke regels voor het doden van nertsen aan zijn laars. Hij greep de dieren op pijnlijke wijze vast bij de staart en smeet hen hardhandig in de gaskist, waar ze een wrede verstikkingsdood stierven.

Massale roep om dringend verbod

Samen met GAIA, Bite Back en Animaux en Péril demonstreerde Animal Rights meermaals bij nertsenfokkerijen. Mensen uit binnen- en buitenland namen deel aan de protesten voor een dringend Vlaams nertsenfokverbod. Een petitie met 40.000 handtekeningen werd afgegeven aan minister Weyts. In plaats van gevolg te geven aan de massale roep om een verbod, bestelde de minister een studie over financiële vergoedingen voor nertsenfokkers. De studie is intussen reeds lang afgerond, maar nog heeft Weyts ‘meer tijd nodig’ om het beloofde verbod te realiseren.

Video: Eerder dit jaar publiceerde Animal Rights gruwelijke beelden van de vergassing van nertsen. Dit soort praktijken is een beschaafde samenleving onwaardig.

Vlaamse bontindustrie breidt uit!

Ondertussen lachen de Vlaamse nertsenfokkers in hun vuistje. Terwijl minister Weyts het verbod blijft uitstellen breiden zij hun bedrijven uit. Sinds de belofte van eind 2014 hebben verschillende Vlaamse fokkers aanvragen ingediend om het aantal nertsen in hun stallen te verhogen. De Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, probeert aanvragen te weigeren op grond van het door minister Weyts beloofde verbod. De weigeringen worden stuk voor stuk nietig verklaard door de Raad van State. De Raad oordeelt dat de belofte van minister Weyts waardeloos is zolang ze niet omgezet is in geldende wetgeving.

Actie

Animal Rights is woedend omdat minister Weyts het beloofde nertsenfokverbod blijft uitstellen. Samen met GAIA, Bite Back en Animaux en Péril blijven wij actie voeren voor een hoogdringend verbod. Op 24 juni protesteren we bij nertsenfokkerij Moerwegel Mink, Moerwegel 8 te 9180 Moerbeke. De actie begint om 13 uur en eindigt om 15 uur. Sluit je bij ons aan om een krachtige stem te zijn voor de Vlaamse nertsen.

40.000 nieuwe nertsen vergund

In april 2016 kreeg Hansbeke Minkfarm in Nevele vergunning om het aantal nertsen te verhogen van 22.500 naar 26.000 nertsen. 1 In maart 2017 haalde nertsenfokker Truyman uit Beveren-Waas zijn gelijk bij de Raad van State voor een uitbreiding van 16.200 tot 27.000 nertsen. 2 In mei 2017 kreeg Moerwegel Mink uit Moerbeke-Waas groen licht om het aantal van 11.400 nertsen te verhogen tot 18.198 nertsen. 3 In juni 2017 kreeg fokker Schellekens uit Ravels te horen dat hij mag uitbreiden van 19.254 tot 38.032 nertsen. 4

In totaal zijn ruim 40.000 nieuwe nertsen vergund in de Vlaamse bontindustrie. Net zoveel nertsen als er mensen de petitie voor een verbod getekend hebben!