Main content

Inhoud

'Steenbakkerij' is ware hel voor dieren

Nieuws: 4 februari 2016
Bont

Animal Rights toont schokkende undercoverbeelden van verwaarloosde en gewonde nertsen in een voormalige steenbakkerij in het Vlaamse Langemark. Op de beelden zie je de stress, angst en pijn van duizenden nertsen die opgesloten zitten in draadgazen kooien. De nertsen worden gefokt om bontjassen van hun pels te maken.

"Wij zijn een petitie gestart voor sluiting. Tevens dienen wij een aanklacht in bij het Parket van de procureur des Konings. De 'steenbakkerij' is namelijk een ware hel voor dieren.

Nadine Lucas, Animal Rights

Inspectie

Animal Rights inspecteerde tweemaal de condities van de nertsenfokkerij in de voormalige steenbakkerij. Nadine Lucas, was zelf ooggetuige. "Bij binnenkomst van de 'steenbakkerij' zagen we lange rijen van draadgazen kooien met daarin krijsende nertsen. Op de grond troffen we een roestige gedeukte vangkooi aan waarin twee nertsen gevangen zaten. De vangkooi was zo krap dat de dieren zich amper konden bewegen. Het was onduidelijk hoelang de nertsen zich al in deze hachelijke situatie bevonden, zonder eten of zelfs maar een slokje water.

Gewonde dieren

De nerts is van nature een solitair levend dier en verdraagt geen andere nertsen in zijn territorium. In de 'steenbakkerij' kunnen de dieren echter geen kant op omdat zij opgesloten zitten in kleine draadgazen kooien. Er breken dan ook regelmatig vechtpartijen uit tussen de nertsen onderling, met zware verwondingen als gevolg.

Lucas: "Vele nertsen hadden wonden en kale plekken op hun kop, vacht of staart, maar niets wees er op dat zij enige gepaste zorg of behandeling kregen. In een aantal kooien zagen we dode nertsen liggen tussen de levende soortgenoten."

Strafonderzoek

De eigenaar van de 'steenbakkerij' lapt de Dierenwelzijnswet aan zijn laars. De advocaat van Animal Rights, Anthony Godfroid, dient namens de dierenrechtenorganisatie een klacht in bij het Parket van de procureur des Konings.

Uit de beelden die Animal Rights mij bezorgde, blijken diverse misdrijven. De Dierenwelzijnswet, het Koninklijk Besluit inzake de bescherming van voor landbouwdoeleinden gehouden dieren, en de Milieuwetgeving zijn geschonden. Wettelijk ingrijpen van minister Ben Weyts, de Vlaamse minister bevoegd voor dierenwelzijn, is noodzakelijk.” - Anthony Godfroid, advocaat

Petitie voor sluiting

Animal Rights is tevens een petitie gestart voor sluiting van de 'steenbakkerij'. De petitie kan getekend worden op onze website

Lucas: "De undercoverbeelden brengen ernstige vormen van dierenmishandeling aan het licht. Het is een beschaafde samenleving onwaardig om dieren te fokken voor een onnodig luxeproduct als een bontkraag of bontjas. Wij willen dan ook dat deze hel voor dieren onmiddellijk gesloten wordt."

Verbied de nertsenfokkerij Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer