Main content

Inhoud

DIEREN LIJDEN VRESELIJK DOOR HITTESTRESS

Nieuws: 7 augustus 2020
Slacht

Dieren in de vee-industrie lijden vanaf de geboorte tot als ze in het slachthuis aankomen. Met hun noden, behoeften en het uiten van natuurlijke gedragingen wordt amper tot nooit rekening gehouden. Het vervoeren van dieren tijdens een hittegolf is een zoveelste onderdeel van hun lijdensweg. Animal Rights bracht hittestress de voorbije jaren in beeld in Nederland en België.

Hittegolf 2020

In België en Nederland wordt vanaf 6 augustus een hittegolf voorspeld met minstens zeven opeenvolgende dagen met temperaturen van hoger dan 30 graden. Dat betekent dat dieren in stallen en vrachtwagens opnieuw lijden en zelfs sterven door de hittestress.

Tijdens de hittegolf van augustus 2020 filmde Animal Rights hoe varkens in bloedhete metalen trailers op de terreinen van slachthuis Tielt stonden te wachten op de dood. Ook hier hadden de dieren te lijden onder hittestress.

Beloofde maatregelen

Zowel Ben Weyts als het FAVV hebben maatregelen beloofd om hittestress tijdens transporten te beperken door in te zetten op meer nachtelijke transporten van dieren. Ben Weyts beloofde eerder dit jaar dat er vanaf deze zomer nieuwe maatregelen in werking zouden treden. 1 2 3

Hitteprotocol: Een wassen neus

Dat het hitteprotocol in realiteit slechts een wassen neus is, werd bewezen door ons onderzoek de voorbije jaren in Nederland en België.

Op Europees niveau bestaat er een richtlijn die stelt dat dieren niet vervoerd mogen worden bij een maximumtemperatuur van 30°C, met een tolerantie van vijf graden boven dat bereik. 1

In Nederland bestaat er al een hitteprotocol, in België zijn beloftes gemaakt dat er een protocol zou gelden vanaf de zomer 2020.

Onderzoek Animal Rights

De voorbije jaren heeft Animal Rights hittestress in beeld gebracht in de stallen en slachthuizen.

Tijdens de laatste hete dagen van september 2019 filmden we met Animal Rights bij pluimveeslachtuis Van-O-Bel in Waregem. Honderden vleeskuikens stonden in transportbakken op elkaar gestapeld in de blakende zon. Hun laatste momenten waren getekend door hittestress.

Ons onderzoek toonde aan dat de dieren in Nederland en België aangevoerd blijven worden bij de slachthuizen tijdens hete temperaturen. Zowel bij Vion in het Nederlandse Boxtel als ook bij Porc Meat in het Vlaamse Zele was dat het geval in 2019.

Op 25 juli 2019 bracht Animal Rights afgedankte zeugen in beeld die tijdens een hittegolf aangevoerd werden bij het horrorslachthuis Van Hoornweder in Torhout. De dieren schuimbekten. Naast het ongelooflijk lijden onder hittestress is zo ook te zien hoe de melk nog uit de tepels van deze beroofde, ten dode opgeschreven moeders spuit.

Tijdens de zomer van 2019 filmde Animal Rights dodelijke slachtoffers van hittestress bij Porc Meat in Zele.
De beelden van de varkens die dood aankwamen bij het slachthuis haalden het nationale nieuws. Schepen van Dierenwelzijn in Zele eiste van Ben Weyts een Belgische regelgeving rond het vervoeren van dieren bij extreme hitte. De schepen verwees daarbij naar het Europese protocol dat omgezet moet worden naar een Belgisch model. 1

In 2018 filmde Animal Rights hoe Vlaamse varkens lijden onder de hete temperaturen in de varkensstallen.

UPDATE Hitteprotocol: Ook in Vlaanderen een wassen neus

Op 7 augustus 2020 kondigt Ben Weyts met trots uiteindelijk zijn langverwachte 'hitteplan' aan, dat in samenwerking met de vleesindustrie tot stand kwam. In dat plan wordt pluimvee en groot vee opgenomen. 1

Het hitteplan werkt met een kleurcode, die overeenkomt met de kleurcode van het KMI. Ben Weyts zegt daarbij: “Al het vermijdbaar dierenleed moeten we vermijden”. Over de dieren die urenlang in de vrachtwagens moeten wachten op de terreinen in de de blakende zon tijdens deze snikhete dagen, wordt niets gezegd.

Tijdens dagen waarbij de maximumtemperatuur minimum 35 graden Celsius bedraagt, is het transport van groot vee tussen 14 uur en 19 uur verboden en moet de bezettingsgraad per transport met 10 procent dalen. Daarnaast is een aangepast klimaat in de zogenaamde ‘wachtstallen’ vereist.

Nochtans krijgen varkens al snel last van hittestress: Een varken voelt zich comfortabel tot 18 à 20 graden Celsius. Al snel daarboven gaan ze sneller en oppervlakkiger ademen en de hartslag en bloeddruk lopen op.

Kies plantaardig!

Animal Rights roept op om de dieren een leven vol gruwel en leed te besparen door te kiezen voor plantaardige alternatieven.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer