Main content

Inhoud

Animal Rights roept op tot harde straffen voor dierenmishandeling

Nieuws: 11 december 2018
Animal Rights

De politie heeft vandaag een trainingscentrum voor hanengevechten in Bodegraven opgerold. Hierbij werden twee verdachten gearresteerd en 40 hanen in beslag genomen. 1 In Nederland en België is het verboden om hanen te houden en te trainen voor gevechten. Animal Rights is blij met het adequate optreden van de politie maar is niet gerust op een goede afloop. Robert Molenaar van Animal Rights: “De straffen zijn vaak zo laag dat het geen afschrikkende werking heeft. Dierenbeulen komen er meestal heel makkelijk van af. De politiek is aan zet.”

hanengevechten

Bij een hanengevecht nemen twee dieren het tegen elkaar op tot er één doodgaat of niet meer verder kan vechten. De hanen vechten met elkaar omdat ze hun territorium beschermen. De hanen in Bodegraven werden mogelijk gefokt voor gevechten in Frankrijk, waar het in sommige regio's legaal is om hanengevechten te houden. Er stond een rad waar de hanen in werden getraind, een gevechtsarena en er waren kale hokken waarin ze moesten leven.

Molenaar: “Soms worden aan de poten van de hanen scherpe voorwerpen geplaatst om elkaar te verwonden. Zo’n gevecht kan duren tot de dood erop volgt.”

Hardere straffen

In 2008 werden drie deelnemers van hanengevechten in Sint-Truiden veroordeeld tot een boete van 143 euro. In een kersenplantage achter de woning van beklaagde was met kippendraad en ijzeren staven een omheinde strijdring gebouwd. De agenten troffen een dode en een bebloede haan aan. 1

Molenaar: “Of het nu gaat om het organiseren van hanengevechten, het schoppen en slaan van dieren in een slachthuis of het gooien met eenden, de veroorzaker komt er vrijwel altijd mee weg. We pleiten voor harde straffen voor mensen die dieren mishandelen en een levenslang houdverbod.”