Main content

Inhoud

Animal Rights redt levens van tientallen ganzen in Hoeksche Waard

Nieuws: 13 oktober 2015
Jacht

Zaterdag 3 oktober 2015. Het was kwart voor zeven 's morgens. Team A en Team B stonden klaar om het veld in te gaan. Actiegroep Stop de ganzenmoord en Animal Rights hebben elkaar gevonden in een samenwerkingsverband. Ons doel? De ganzen in de Hoeksche Waard beschermen.

Team A zou naar de dijk gaan waar elke zaterdagochtend jagers in het veld liggen om overvliegende ganzen neer te halen. De ganzen overnachten in het Hollandsch Diep en gaan in de ochtend 'ontbijten' in een van de productievelden, waarbij ze o.a. de restanten graan van de geoogste percelen eten. De agrariërs klagen steen en been over de ganzen, maar weigeren om de geoogste percelen om te ploegen. De hobbyjagers vinden echter niets mooier dan in de vroege ochtend ganzen neerknallen. De dieren hebben geen schijn van kans.

Team B zou naar een andere locatie rijden waar ook veel gejaagd wordt. Er waren deze ochtend echter geen ganzen in dit gedeelte van de Hoeksche Waard, dus ook geen jacht. Normaal is de animo voor de jacht zeer groot: tientallen jagers zijn actief om de ganzen af te schieten. Gelukkig geen ganzen en dus geen jagers, team B keerde terug zonder in actie te hoeven komen.

In de velden die Team A op zich had genomen, zaten drie jagers goed verstopt. Amper zichtbaar voor de dieren, konden de jagers ongehinderd aanleggen voor hun schietfeestje. De prachtige zonsopgang gaf de dag een mooie aanblik. De eerste knallen uit de geweren van de jagers verstoorden dit fantastische schouwspel. Drie ganzen vielen zo uit de lucht. Doodgeschoten omdat ze gras en graanresten eten…

Dit zouden we niet nog een keer laten gebeuren. Onze toeters maakten veel kabaal en hadden precies het effect waar we op hoopten. Het getoeter waarschuwde de ganzen voor gevaar. Automatisch gingen ze hoger vliegen, waardoor ze buiten het bereik kwamen van de jagers. Vanaf de dijk hadden wij goed zicht op de aanvliegende ganzen en de positie van de jagers. Elke gans die te laag vloog kreeg een waarschuwing met de toeter. De ene na de andere groep kon veilig overvliegen en er vielen geen schoten meer. Met onze actie hebben we voorkomen dat tientallen ganzen aangeschoten zouden worden.

Om negen uur kwam Team B naar onze locatie. Zij zagen nog net de jagers wegrijden die er flink de pest in hadden. De jachtopziener kwam verhaal halen maar droop tenslotte af. Animal Rights was vandaag succesvol tussenbeide gekomen.

Video: Actiegroep Stop de ganzenmoord heeft in de afgelopen jaren meerdere malen jachtpraktijken in de Hoeksche Waard gefilmd. Uit deze opnames blijkt dat de ganzen die uit de lucht geschoten worden vaak nog leven. De jagers laten vervolgens de jachthond los om de gans op te halen. Spartelend en in paniek probeert de gans weg te komen. Helaas een kansloze missie.