Main content

Inhoud

Alleen mishandeling levert een goede politiehond op?

Nieuws: 11 maart 2021
Animal Rights

Politiehonden die bij particuliere verenigingen in opleiding zijn, worden structureel mishandeld met schoppen, stokslagen en stroomapparatuur. Dat zeggen verschillende klokkenluiders vanuit de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) tegen Zembla. Politiehonden worden eerst getraind bij ruim 350 particuliere clubs die zijn verenigd in de KNPV. Daarna koopt de politie de gecertificeerde honden. 1

De voorzitter van de Brabantse vereniging erkent de mishandelingen in Zembla. Die zijn volgens de voorzitter nodig, omdat “je de honden anders niet de baas kunt.” "Dierenmishandeling is natuurlijk gewoon verboden," geeft Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen aan.

Stop met diergebruik door politie
“Dat mishandelingen nodig zijn om een ‘goede’ politiehond te ‘creëren’ is een extra reden om de politie het gebruik van dieren te ontzeggen,” zegt Vermeulen. Eerder al riepen Animal Rights en andere dierenbelangenorganisaties op om de inzet van dieren door de politie te stoppen naar aanleiding van de avondklokrellen in onder andere Amsterdam en Eindhoven, waarbij diverse dieren gewond raakten.

Nieuwe mishandelingen
Op recente beelden van de mishandelingen bij een Brabantse KNPV-vereniging is te zien dat honden worden geslagen met een stok en een slipketting. Ook loopt een trainer naast een hond met een veedrijver, waarmee elektrische schokken kunnen worden toegediend.

De klokkenluiders stellen dat het incident niet op zichzelf staat, maar dat er nog steeds in Nederland op grote schaal honden worden mishandeld. De voorzitter van de Brabantse vereniging* zegt dat de politie weet van de mishandelingen daar, omdat die ook te zien zijn als ze komt kijken om de honden aan te kopen.

Structurele mishandelingen, geen incidenten
Al in 2018 onthulde het televisieprogramma RamBam, dat er bij KNPV-verenigingen honden worden mishandeld. Vorig jaar toonde het programma Undercover in Nederland dat opnieuw aan. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid deed dit af als incidenten. Ook in de beantwoording van de recente Kamervragen naar aanleiding van dierenmishandeling tijdens de avondklokrellen wist Grapperhaus geen empathie met de dieren te tonen.

Wil Blaas, voorzitter van het landelijke hoofdbestuur van de KNVP, zegt in Zembla dat hij sinds zijn aantreden in augustus 2020 geen meldingen van dierenmishandeling heeft gehad. Maar op de vraag of dat betekent dat er binnen de KNVP geen dierenmishandeling is, antwoordt hij: “Nee. Dat zou een illusie zijn.”

Politie en defensie blijven stroomstoten gebruiken
Per 1 juli dit jaar is het gebruik van stroomapparatuur bij honden die worden opgeleid verboden. Maar politie en Defensie mogen de honden waar ze al mee werken wel met stroom blijven trainen. Omdat - zo stelt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een toelichting bij het aanstaande verbod - ‘het niet altijd mogelijk is met stroom opgeleide honden in te zetten zonder het gebruik van stroom’. Zo kennen we haar weer.

Animal Rights
Animal Rights herhaalt hierbij haar oproep om onmiddellijk te stoppen met diergebruik bij politie en leger.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer