Inhoud
Agractie en No Wolves voorman weigerde zijn schapen te beschermen tegen de wolf en loog daarover
Schapenboer Bart Kemp uit Ede is vooral bekend als beroepsdemonstrant van Agractie en als wolvenhater via sociale media clubje No Wolves Benelux. Eind 2023 en begin 2024 werden zo’n 25 van zijn 500 onbeschermde schapen gedood door een wolf. Kemp streek daar ruim 7.000 euro aan schadevergoeding voor op zonder te voldoen aan de wettelijke beschermplicht voor buiten gehouden dieren. Dat blijkt uit de taxatierapporten die dierenrechtenorganisatie Animal Rights opvroeg.
“De maatschappelijke schade is, echter, nog vele malen groter,” zegt Animal Rights adviseur Erwin Vermeulen. “Kemp is zo’n boer die door zijn nalatigheid wolven aanleert dat schapen een makkelijke prooi zijn, via zijn leugens beschermende maatregelen in diskrediet brengt en met zijn luide geblaat de wolf verder demoniseert.”
Kemp loog over de wolfwerendheid van zijn rasters.
Aanval 1
Na de eerste aanval maakt hij dpg media wijs dat hij een hek met stroom heeft, maar dat dat niet afdoende is: ”Wolven komen daar vrij gemakkelijk overheen. Het is bijna niet te doen de schapen, als ze buiten staan, daartegen te beschermen. Het is vechten tegen de bierkaai, we zullen harder moeten optreden. Door wolven te terug te jagen naar de bossen, weg van het platteland. Ze afschieten zou nog het beste zijn”. 1
Ook tegen ‘landbouwvakblad’ Agraaf zegt Kemp: “We hebben een goed hekwerk met stroom erop. Maar we hebben al een gat gevonden waardoor hij onder het hekwerk is doorgekropen.” 2
Naast schapenboer, beroepsdemonstrant en wolvenhater is Bart Kemp ook een aartsleugenaar. Na die eerste aanval op 7 november 2023 noteert de taxateur dat de afrastering op de plek van de aanval bestaat uit schapengaas van 89 centimeter hoog met 0 Volt spanning.
Twee onbeschermde schapen werden direct gedood, een derde dier werd afgemaakt en een vierde raakte gewond, zo is in het taxatierapport te lezen dat Animal Rights opvroeg. Kemp wist dat hij dit kon verwachten. Tegen dgp media zegt hij: “We zitten dicht bij de Veluwe, ik vrees nu de wolven de weg kennen dat het vaker gebeurt. We kennen verhalen van een schapenboer uit Heteren die meerdere keren in korte tijd het slachtoffer was.”
En tegen Agraaf: “Zes jaar geleden hebben wij al No Wolves Benelux opgericht. We kregen toen al signalen van collega’s uit Duitsland, Noorwegen, Frankrijk en Zweden.”
Kemp wist dus al zeker zes jaar dat zijn schapen gevaar liepen maar deed niets om te voldoen aan zijn wettelijke beschermplicht. Hij strijkt wel 877,73 euro schadevergoeding op voor deze aanval.
Aanval 2
Een dag/nacht later vindt de tweede aanval plaats. Kemp is een dag eerder met de neus op de feiten gedrukt dat een wolf bij de Hessenweg in Ede zijn onbeschermde schapen heeft gevonden, maar hij neemt geen maatregelen, zoals ophokken of het oprichten van een afgeschermde nachtkraal. Anderhalve kilometer verwijderd van de eerste aanval, aan dezelfde weg, slaat een wolf opnieuw toe en doodt twee schapen. Om deze wei staan twee draden gespannen met 7000 volt er op. De draden zijn op een hoogte van 25 en 50 cm geplaatst, prima om schapen binnen te houden, volstrekt onvoldoende om een wolf te ontmoedigen. Kemp strijkt 448,89 euro schadevergoeding op.
Aanval 3
De volgende aanval op Kemp’s schapen vindt plaats op 12 januari 2024, 14 kilometer verderop. Volgens het taxatierapport worden drie schapen gedood, moet er één dier worden afgemaakt en is er ook nog een gewonde. Kemp heeft twee maanden de tijd gehad sinds de laatste aanval om beschermende maatregelen te nemen, maar deed dat niet. Op deze locatie in De Glind staan de schapen achter een kunststof schriklint van 38 centimeter hoog met 3600 volt spanning er op. Nog steeds zijn Kemp’s afrasteringen volstrekt niet wolfwerend. Kemp krijgt 1324,60 euro op zijn rekening gestort als schadevergoeding.
Aanval 4
Na de vierde aanval op 20 januari 2024 zoekt Kemp opnieuw de media-aandacht op. Het taxatierapport rept over 11 direct gedode schapen en 2 die werden afgemaakt, Kemp heeft het in de pers over 15 slachtoffers. 3 De aanval vindt plaats een kleine 9 kilometer van de eerste aanval uit november, in Otterlo.
Kemp deelt op sociale media en in diverse ‘vakbladen’ een filmpje waar op twee draden te zien zijn en een graafspoor. In het clipje declameert Kemp: “En hier het bewijs dat een wolfwerend raster dus geen ene moer uitmaakt”. 4
Uit het taxatierapport blijkt echter dat de twee draden die Kemp in de video toont ook de enige twee zijn, 23 centimeter uit elkaar, met een maximale hoogte van 53 centimeter. Dit ‘raster’ is dus op geen enkele wijze wolfwerend. Bovendien stond er tijdens de taxatie helemaal geen spanning op de draden! Kemp loog opnieuw, beschermt zijn schapen nog steeds niet, maar krijgt als schadevergoeding wel 4462,07 euro uitgekeerd.
Aanval 5 & 6
In een interview met PowNews vertelt Kemp op 2 augustus 2024 dat de teller inmiddels op 6 staat, de laatste aanval drie weken geleden. 5
Animal Rights
Voor de uitkering van schadevergoeding maakt het na bijna 10 jaar ‘samenleven’ met de wolf nog altijd niet uit of een houder zijn dieren tracht te beschermen achter een goed geplaatst en goed onderhouden wolfwerend raster, of als een smakelijk hapje voor de wolf opdient achter één of twee touwtjes.
De NVWA weigert nog altijd op te treden tegen dierhouders die op deze wijze de wet overtreden. Artikel 1.6, derde lid, van het Besluit houders van dieren bepaalt immers dat een dier, indien het niet in een gebouw wordt gehouden, door de houder bescherming moet worden geboden tegen slechte weersomstandigheden, gezondheidsrisico’s en zo nodig roofdieren. Animal Rights heeft diverse handhavingsverzoeken lopen om de NVWA te dwingen tot handhaving op het gebied van de beschermplicht van dierhouders en wacht op zittingsdata van de rechtbank.
Animal Rights wil dat schade-uitkeringen afhankelijk worden van genomen, beschermende maatregelen.
Bart Kemp video over zogenaamd 'wolfwerend' raster