Main content

Inhoud

Actie rondom raadsvergadering Knorhof 2.0

Nieuws: 26 januari 2018
Slacht

Animal Rights en Burning Souls verwachten ruim 150 dierenrechtenactivisten en bezorgde buurtbewoners op de raadsvergadering aanstaande dinsdagavond in Maurik. In de gemeenteraad zal, op verzoek van de Partij voor de Dieren en D66, een debat gevoerd worden over de nieuwbouwplannen van Straathof. De beruchte varkensbaron wil een nieuwe megastal bouwen op de plek waar vorig jaar zomer ruim 20.000 varkens stierven in de grootste stalbrand ooit in ons land.

Signaal

“We houden voor aanvang van de raadsvergadering een actie om een duidelijk signaal af te geven: geen nieuwe megastal voor Straathof”, aldus Animal Rights directeur Robert Molenaar. “We voelen ons tegelijkertijd machteloos omdat Straathof keer op keer zijn gang mag gaan. Waar is de daadkrachtige politicus die deze man tegenhoudt?”

Nieuwbouwplannen

Een woordvoerder van Straathof liet onlangs weten dat er plannen zijn voor een stal met 5.000 fokzeugen en ruim 10.000 biggen. Daarvoor heeft hij meer grondoppervlak nodig dan in de oude situatie. Om dat voor elkaar te krijgen heeft Straathof goedkeuring nodig van de gemeente, provincie en omgevingsdiensten. 1

Hoeveel dieren moeten er verbranden voordat er wordt ingegrepen?

Burning Souls

Undercover

Animal Rights maakte in 2016 undercoverbeelden op de locatie van Straathof in Erichem. In het persbericht waarschuwde de organisatie voor het slechte onderhoud in de megastal. Molenaar: “We zagen computers onder dikke lagen stof. De muren waren smerig en het dak lekte. Een zeug stond in een straal water vanwege een kapotte waterleiding.”

Onveilige stallen van Straathof

Nog altijd heeft Straathof de brandveiligheid in zijn megastallen niet op orde, zo blijkt uit een gemeentelijke inspectie bij zijn megastal in het Limburgse Koningsbosch. 1 Er ontbreekt een secundaire bluswatervoorziening en de deuren zijn niet brandveilig. Burning Souls is woedend: “Hoeveel dieren moeten er verbranden voordat er wordt ingegrepen?"

De actie begint om 18:30 uur bij het gemeentehuis aan de Wetering 1 in Maurik.