Main content

Inhoud

Wij gaan voor sluiting!

Nieuws: 28 februari 2016
Bont

Onder toeziend oog van heel wat pers kwamen een honderdtal mensen afgelopen zaterdag bijeen voor de manifestatie in het West-Vlaamse Langemark. Drie weken eerder bracht Animal Rights schokkende undercoverbeelden naar buiten van de misstanden die plaatsvinden in de voormalige steenbakkerij.

Animal Rights staat niet alleen in haar strijd tegen bont. GAIA, Bite Back, Stop Dierenmishandeling, Animaux en Peril en vzw Dierengeluk sloten zich aan bij de manifestatie. Vlaams politicus Hermus Sanctorum van Groen kwam zijn steun betuigen voor een nertsenfokverbod en sprak de menigte toe. De aanwezigen legden een witte tulp neer bij de nertsenfokkerij als symbool voor de hoop voor een snelle sluiting.

"Voor ons is de maat vol en wij eisen dan ook directe sluiting."

Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights

Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights, was zelf ooggetuige van de misstanden in de voormalige steenbakkerij. "De undercoverbeelden schetsen een duidelijk beeld van lange rijen van draadgazen kooien met daarin verwaarloosde, gewonde en krijsende nertsen. Niet voor niets hebben al 12.500 mensen de petitie op onze website getekend."

Nertsenfokverbod

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft al de intentie uitgesproken om een uitdoofbeleid voor nertsenfokkerijen te realiseren, waarbij er geen nieuwe fokkerijen meer worden toegelaten, en waarbij bestaande fokkerijen op termijn moeten verdwijnen. Maar het ontwerpdecreet van de minister krijgt tot hiertoe tegengas van coalitiepartner Open VLD. Coalitiepartner CD&V dringt nu bij de minister aan voor stopzetting van de nertsenfokkerij per 1 januari 2017 wegens het ontbreken van een maatschappelijk draagvlak.

Michel Vandenbosch, voorzitter GAIA: "GAIA steunt elke positieve actie die kan leiden tot een verbod op nertsenfokkerijen in Vlaanderen, naar het goede voorbeeld van Wallonië, Brussel en almaar meer Europese landen. Het grote publiek pikt het duidelijk niet langer dat pelsdieren zo moeten afzien voor de productie van bont, een puur luxeproduct. Het is daarom ongehoord dat Vlaanderen nog steeds 17 nertsenfokkerijen telt."