Main content

Inhoud

FALEND TOEZICHT OP APENTESTCENTRUM BPRC

Nieuws: 10 september 2018
Dier­proeven

De nieuwe undercoverbeelden uit het apentestcentrum BPRC in Rijswijk tonen radeloze apen die angstig heen en weer springen in hun krappe kooien. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar maakt zich ernstig zorgen om het welzijn van de apen vanwege een gebrek aan toezicht op het BPRC: “Wie controleert het apentestcentrum en wie komt er op voor het welzijn van de apen?”

Iedereen is door deze beelden opnieuw wakker geschud. De apen hebben geen leven in het lab. Het BPRC moet dicht.

Robert Molenaar, Animal Rights

Falend toezicht

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit reageerde afgelopen vrijdag op vragen over de beelden in een uitzending van Hart van Nederland.1 Zij gaf aan de beelden nog niet gezien te hebben maar vond dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet alles in de gaten kan houden. Carola Schouten: “Daarom is het goed dat er organisaties zijn die de vinger aan de pols houden en ons erop wijzen als er situaties zijn die niet goed zijn.”

De journaliste vroeg logischerwijs of het niet de taak van de NVWA is om toezicht te houden? Hierop antwoordde de minister: “Ja maar u kunt zich voorstellen dat ik niet de NVWA bij elk bedrijf, bij elke organisatie of bij elke dierenhouderij kan neerzetten. Daarvoor zijn echt te weinig inspecteurs maar dat zullen we ook nooit op die manier helemaal kunnen afdekken.“

Te weinig capaciteit

Animal Right maakt zich ernstig zorgen om het welzijn van de apen die nu in het BPRC zitten. Molenaar: “De NVWA heeft te weinig capaciteit en de minister lijkt dat te accepteren. Wat wij niet kunnen accepteren is dat de apen hier de dupe van worden.”

BPRC onder vuur

De schrijnende undercoverbeelden komen precies op het moment dat het BPRC onder vuur ligt. Ingrid van Engelshoven, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, wil dat het aantal dierproeven op apen in het BPRC met 40% wordt verminderd. Verder wil de minister dat er per direct gestart wordt met het verkleinen van de kolonie die bestemd is voor dierproeven door geboortebeperking. Volgens Molenaar is dit het moment om door te pakken: “Iedereen is door deze beelden opnieuw wakker geschud. De apen hebben geen leven in het lab. Het BPRC moet dicht.”

Jarenlange campagne

Een DIER Een VRIEND voert al jarenlang actie voor de poort en heeft het BPRC weer op de politieke agenda gezet. "Het BPRC zegt wetenschappelijk en professioneel te werken en dierenwelzijn hoog in het vaandel te hebben, maar deze beelden laten de werkelijkheid zien en tonen het tegendeel overduidelijk aan'', stelt Rosella d’Angeli van Een DIER Een VRIEND. "Na jaren van aangenomen moties tot sluiting van het BPRC kwam minister van Engelshoven in juni van dit jaar met een reductieplan. Maar het moet toch nu voor iedereen wel duidelijk zijn dat het hele BPRC gewoon zo snel mogelijk dicht moet.''

Om de eis kracht bij te zetten organiseert Een DIER Een VRIEND aanstaande vrijdag 14 september opnieuw een protestactie voor de poort van het apentestcentrum.