Main content

Inhoud

Steeds meer landen kiezen voor fokverbod

Nieuws: 26 september 2019
Bont

Steeds meer landen in Europa verbieden het fokken van pelsdieren. In twaalf landen is er een verbod ingesteld, vaak met een uitfaseringsperiode. In vijf landen speelt nu de discussie over een fokverbod. Robert Molenaar van Animal Rights: “Bontfokkers kunnen geen kant op omdat in steeds meer landen een verbod is ingesteld of er aankomt. Dat is goed nieuws voor de pelsdieren.”

Bontfokkers kunnen geen kant op omdat in steeds meer landen een verbod is ingesteld of er aankomt.

Robert Molenaar, Animal Rights

Veel nertsenfokkerijen stoppen

Een fokverbod van pelsdieren is ingesteld in de volgende landen: Groot Brittannië, Oostenrijk, Slovenië, Nederland, België, Kroatië, Macedonië, Noorwegen, Tsjechië, Servië, Bosnië en Herzegovina en Luxemburg. Molenaar: “In de meeste landen geldt er een uitfaseringsperiode zoals we die ook in Nederland en België kennen. Wat we gelukkig zien is dat al veel nertsenfokkerijen stoppen voor het totaalverbod in 2024 van kracht gaat.”

Bron: furfreealliance.com Full size
Bron: furfreealliance.com

Erbarmelijke omstandigheden

Momenteel speelt de discussie over een verbod in Ierland, Litouwen, Polen, Estland en Oekraïne. Molenaar: “Steeds meer landen stellen een fokverbod in. Dat is goed nieuws voor de miljoenen nertsen, vossen, wasberen en chinchilla’s die onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt in de bontsector.”