Main content

Inhoud

Schuren

Blog: 9 mei 2016
Animal Rights

"Jullie gooien de deuren wagenwijd open. De foto's en uitleg liegen er niet om. Er wordt geen mildere strik omheen gedaan, maar gezegd wat er echt aan de hand is. Het voelt echt, pijnlijk echt." Ik had via Facebook een 23-jarige studente gevraagd welke associaties onze organisatie Animal Rights bij haar oproept. Haar feedback kwam recht uit het hart. Voltreffer.

En ze had gelijk. We zijn activisten. Mannen en vrouwen die bewapend met camera's de schuren in gaan om dierenleed vast te leggen. Om de bevolking te laten zien dat dierenleed in ons land structureel voorkomt. Want zonder beelden schuurt het niet, doet het geen pijn en komt er geen beweging. Zonder beelden is ons verzet een papieren tijger die nauwelijks tot de verbeelding spreekt.

We staan waar we voor staan. Open en bloot. Geen geheimzinnig gedoe. Ja, we betreden terreinen zonder toestemming. Ja, we redden dieren uit hun benarde situaties. We nemen ze mee naar een nieuw leven zonder stress, angst en pijn. Ja, daar zitten consequenties aan. Kom maar op. Elk gered dier is een overwinning en geeft ons hoop voor een betere wereld. Als wij het niet doen, wie dan wel?

We doen onderzoek naar het structurele dierenleed. Niet alleen met de camera. Ook doen we veel papierenonderzoek: inspectierapporten, we bekijken vergunningen we lopen meldingen na, kijk naar (onterecht) verleende toestemmingen en meer. We willen weten wat wel en niet mag. We willen weten of de overheid deze bedrijven überhaupt controleert. We zijn dan ook in constante strijd met de overheidsdiensten om deze informatie openbaar te maken. Want – je raadt het al – de overheid kijkt vaak de andere kant op. We voeren eigenlijk 'overheidstaken' uit, maar toch werkt de overheid ons tegen.

Er zitten grote blinde vlekken in onze wetten, wanneer het aankomt op de bescherming van dieren. De wetten die er zijn worden elke dag gebroken. Deze overtredingen en misdaden worden amper aangepakt. Onze advocaten voeren in opdracht van Animal Rights dan ook een juridische strijd. Dieren zijn individuen met recht op leven en welzijn. En dat moet vastgelegd worden.

Robert Molenaar
Directeur Animal Rights