Main content

Inhoud

Rechter op Curaçao doet 9 juni uitspraak over dolfijnen

Nieuws: 3 juni 2022
Animal Rights

Donderdag diende het kort geding dat Animal Rights aanspande om te verhinderen dat vijf dolfijnen van Seaquarium Curaçao naar het Saudische Jeddah worden gevlogen. De rechter doet op 9 juni uitspraak. Tot die tijd blijven de dieren op Curaçao. Animal Rights probeert er alles aan te doen om de dieren een kort en ellendig leven op het Arabisch Schiereiland te besparen.

Kort geding: laat dolfijnen niet vertrekken

Tijdens de zitting stelde Animal Rights dat de lange reis een enorme impact zal hebben op de dolfijnen Serena, Machu, Mosa, Sami en Luna. Daarnaast zouden de tuimelaars in het Fakieh Aquarium in Jeddah worden tentoongesteld in een klein bassin met water dat met chloor behandeld is: een gigantische achteruitgang in vergelijking met hun huidige leefomstandigheden. “Het park ligt midden in de woestijn en zandstormen zijn aan de orde van de dag. Omdat het bassin slechts gedeeltelijk is bedekt, zullen de dolfijnen het woestijnzand inademen wat catastrofale gevolgen kan hebben”, aldus Animal Rights.1

Volgens advocaat Bertie Braam is er geen vergunning voor het transport voorgelegd tijdens de behandeling. Wie de precieze eigenaar van de vijf dolfijnen is, wordt tijdens de zitting niet duidelijk - ondanks aandringen van de rechter en Animal Rights.

De organisatie heeft de rechter gevraagd het geplande transport van de dolfijnen te verhinderen. Seaquarium zegt te betreuren dat Animal Rights geen direct contact heeft opgenomen voor overleg over de kwestie. Animal Rights heeft dat echter wel degelijk gedaan, maar heeft nooit een inhoudelijke reactie ontvangen.

Slechte leefomstandigheden in aquarium Jeddah

Niet alleen Animal Rights, maar ook een voormalig verzorger van de dieren maakt zich ernstig zorgen over de leefomstandigheden in het Al-Fakieh aquarium. Zenzi Willems: "Door verstuiving en zandstormen kunnen er schimmels in hun longen komen, waaraan ze kunnen sterven.” In de afgelopen jaren zouden al verscheidene dolfijnen in het verblijf in Jeddah zijn overleden.1

"Omdat ze onder goede omstandigheden leven op Curaçao heb ik ze met een gerust hart achtergelaten. Maar met een chloorbad in de woestijn had ik geen rekening gehouden," aldus Willems.