Main content

Inhoud

Opnieuw meer dan duizend cavia’s vergiftigd voor defensie

Nieuws: 2 juni 2022
Dier­proeven

Een experiment waarbij duizenden cavia’s en ratten worden vergiftigd met chemische stoffen die gebruikt worden voor oorlogsvoering of terroristische aanvallen is waarschijnlijk het nieuwste project van TNO in opdracht van defensie. Al meer dan 20 jaar worden er gelijkaardige experimenten gedaan met zenuwgassen zoals sarin en VX door TNO.

De gevolgen voor de dieren zijn verschrikkelijk. Ze raken in ademnood, beginnen te kwijlen, krijgen epileptische aanvallen of raken buiten bewustzijn. Dieren sterven tijdens het experiment na een vreselijke lijdensweg. Indien ze het overleven worden ze nadien afgemaakt zodat ze kunnen worden ontleed.1

Geen transparantie

TNO houdt haar verschrikkelijke projecten angstvallig geheim. In oktober 2021 vroeg Animal Rights via een verzoek tot openbaarmaking van informatie de projectaanvragen op die in opdracht van defensie worden uitgevoerd bij TNO. Dit werd ons geweigerd.

“We worden van het kastje naar de muur gestuurd,” zegt Rowena Vanroy van Animal Rights. “Defensie besteedt haar vuile werk uit waarbij duizenden dieren worden gekweld en slaagt er zelfs in om enige transparantie zo te blokkeren. Wij moeten maar gissen wat ze precies uitvoeren.”

Bijna 20 jaar dierenleed

De proeven bij TNO met zenuwgassen zoals VX en Sarin lopen inmiddels al bijna 20 jaar. De onderzoekers willen weten op welk moment het beste tegengif toegediend kan worden. In 2012 overhandigde Robert Molenaar, stichter van Animal Rights, al 25.000 handtekeningen aan het Ministerie van Defensie voor stopzetting van dierproeven, maar de experimenten met cavia’s en andere knaagdieren gaan nog steeds door.

In 2021 publiceerde TNO nog de ijzingwekkende resultaten van een onderzoek naar verschillende behandelingen bij cavia’s die waren blootgesteld aan het zenuwgas VX. Dit gas is gekend als het meest toxische massavernietigingswapen. Alle cavia’s kregen een catheder vastgeschroefd in de schedel voor het onderzoek. Tientallen cavia’s stierven binnen 24 uur na blootstelling aan het gas. Ze begonnen te trillen, kregen spasmen en epileptische aanvallen. De 14 cavia’s die overleefden werden gedood voor dissectie.1