Main content

Inhoud

Opnieuw goedkeuring belachelijke dierproef

Nieuws: 10 september 2019
Dier­proeven

De Centrale Commissie Dierproeven heeft eind augustus opnieuw een vergunning afgegeven voor een belachelijk en dodelijk experiment. De dierproefnemers gaan 2205 Soedanese grasratten en 1923 gewone ratten inzetten om meer te weten te komen over de biologische klok van mensen. Aangezien het om een geanonimiseerde vergunning gaat is het onduidelijk op welke universiteit deze dierproeven worden uitgevoerd.

De meest eenvoudige manier om het aantal dierproeven terug te dringen is het niet lukraak goedkeuren van elke dierproef.

Robert Molenaar, Animal Rights

Onzinnige proeven

De proefdieren ondergaan hersenoperaties waarbij electroden worden geïmplanteerd en waarbij het dag-en nachtritme van de dieren wordt verstoord. Als onderdeel van het experiment worden de sociale proefdieren individueel in kooien gehouden. Dit zorgt voor veel stress. Volgens de dierproefnemers zijn de proeven belangrijk omdat zij “deze informatie willen vertalen naar levensstijladviezen en een voordeliger verlichtingsbeleid van bijvoorbeeld ziekenhuizen.” 1

Robert Molenaar van Animal Rights: “De werkelijke situatie van mensen die bijvoorbeeld nachtdiensten draaien is zoveel complexer dan een gekunstelde dierproefsetting in een laboratorium. Bovendien zijn ratten geen mini-mensen. Deze testen hadden nooit goedgekeurd mogen worden.”

Dierproef wordt vrijwel altijd goedgekeurd

De Centrale Commissie Dierproeven bestaat uit vijf leden waarvan er drie rechtstreeks betrokken zijn bij het faciliteren van dierproeven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de commissie in de afgelopen jaren slechts 3% van alle aanvragen heeft afgewezen.

Molenaar: "De meest eenvoudige manier om het aantal dierproeven terug te dringen is het niet lukraak goedkeuren van elke dierproef."