Main content

Inhoud

Opinie: De échte grote boze wolf

Nieuws: 4 februari 2022
Jacht

Dit opiniestuk van campagnecoördinator Joffrey Legon verscheen eerder in Het Belang Van Limburg.

Een verschrikkelijk roofdier die door zijn onverzadigbare eetlust overal dood, verderf en dierenleed veroorzaakt: de wolf domineert de media de laatste tijd als een ware celebrity die gevolgd wordt door onvermoeibare paparazzi. Het is ons ondertussen maar al te bekend: we openen de (digitale) krant en zien hoe de wolf ópnieuw een landbouwdier opengereten heeft. De getroffen veeboer doet met veel hartzeer zijn beklag over het dierenleed dat de kwaadwillige wolf, waarvoor er helemaal geen plaats is in ons huidige landschap, veroorzaakt. Over het onnoemelijk leed dat dieren in de intensieve veehouderij dagelijks ondergaan, wordt met geen woord over gerept.

Het demoniseren van de wolf is een verhaal zonder einde. Het roofdier werd jarenlang intensief vervolgd met bijna uitroeiing tot gevolg. Nu de populatietrend stijgende is en de wolf zich -enerzijds door zijn beschermde status en anderzijds door zijn adaptatievermogen- uit donkere tijden heeft kunnen trekken, wacht hem weer een onzekere toekomst. De Europese habitatrichtlijn, die dienst doet als een “strikte basisbescherming” en nationaal en/of regionaal uitgebreid kan worden, moet versoepelen. Dit is nodig om nog meer ruimte te creëren voor het doden van deze vijand. Een versoepeling in de Europese wetgeving zou echter een ramp kunnen betekenen voor de wolf.

Om het even in perspectief te plaatsen: in België schatten we het aantal slachtoffers van wolven op 270. Dit terwijl er door menselijk toedoen in 2020 volgens cijfers van Statbel meer dan 310 miljoen dieren zijn geslacht. Het wordt pas écht duidelijk wie dierenleed veroorzaakt wanneer we beseffen dat wolven niet doden uit kwade wil maar uit overlevingsdrang. Terwijl de mens -die zijn smaakpapillen boven alles plaatst- kan floreren met een plantaardige levensstijl maar bewust kiest voor het doden van dieren.

Wolvenexpert Jan Loos is er nochtans zeer duidelijk over: de wolf is voorgoed terug en het is hoog tijd dat ook politici dit inzien. De soort eist zijn natuurlijke plaats -die wij met onverbiddelijke kracht doorheen de geschiedenis ingenomen hebben- opnieuw in. En gelijk heeft de wolf! De mens is niet de enige soort op aarde. Onze antropologische visie die zich kenmerkt door alles en iedereen af te meten aan het nut dat het de mens dient, vormt de basis voor onze ijdelheid en intolerantie. Het ontnemen van eender welk leven, zijnde voor economische of ander belang, is ethisch onverantwoord. Een wolf die vee aanvalt is geen probleemwolf maar een opportunist, en dat is eigen aan de soort. We moeten onze angst voor al wat we niet compleet onder controle kunnen houden niet als leidraad gebruiken maar focussen op samenleven. En als je ziet hoeveel slachtoffers Belgen jaarlijks onder landbouwdieren maken (310 miljoen) dan vragen wij ons af wie de échte grote boze wolf in dit verhaal is.