Main content

Inhoud

Ook slachthuisgroep Verbist in financiële problemen

Nieuws: 21 februari 2019
Slacht

Vorige week werd bericht dat Slachthuis Qualibeef, onderdeel van de slachthuisgroep Verbist, uit Bastenaken, het vroegere Veviba, bescherming heeft gezocht en gekregen tegen haar schuldeisers. Roche4Meat, voorheen bekend als slachthuis Lancier in Rochefort, wordt verkocht door aandeelhouder familie Verbist en met de opbrengst worden Qualibeef en filiaal Abattoir et Marché de Bastogne overeind gehouden.

Veviba

Veviba kwam vorig jaar in het nieuws door een schandaal rond valse invriesdata op de etiketten. In de vestiging in Bastenaken werd bevroren vlees uit 2001 aangetroffen. In 2016 had het bedrijf vlees naar Kosovo uitgevoerd dat twaalf jaar oud was en het werd verdacht van het mengen van slachtafval met vlees voor menselijke consumptie. 1 Gewezen minister van Volksgezondheid Magda Aelvoet (Groen), onthulde in maart 2018 dat Verbist eind jaren 90 een medewerker van het Federaal Voedselagentschap FAVV probeerde om te kopen. Diezelfde maand raakte Veviba zijn vergunning kwijt. 2

Izegem

Een deel van het vlees van Veviba bleek afkomstig uit het runderslachthuis in Izegem, ook van de groep Verbist. Dat slachthuis werd, in de woorden van De Tijd, ”wereldberoemd na undercoverbeelden van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights waarin wantoestanden en mishandelingen van runderen te zien waren. Het slachthuis in Izegem, waar een 120 mensen werkten, moest nadien zijn slacht- en verwerkingsactiviteiten stopzetten.”

Animal Rights beelden

Als Animal Rights vinden we het te gek voor woorden dat na de bewijzen van grove dierenmishandeling en fraude met gevaar voor de volksgezondheid dit bedrijf nog steeds aanspraak kan maken op overheidsbescherming. Sluiting van alle Verbist vestigingen lijkt de enig rechtvaardige maatregel.

Tielt

In de laatste week van 2018 werd Debra Meat/NV Exportslachthuis Tielt al uitstel van betaling verleend. Opnieuw een locatie waarvan Animal Rights horror-beelden naar buiten bracht. Op 25 februari moet dit bedrijf en haar CEO zich voor het gerecht verantwoorden voor het mishandelen van varkens.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer