Main content

Inhoud

Slachthuis van Tielt voor de rechter

Nieuws: 23 december 2018
Slacht

Het parket van Ieper heeft beslist dat de CEO van het slachthuis in Tielt en de vennootschap achter het bedrijf zich voor de rechter moeten verantwoorden voor inbreuken op de dierenwetgeving. De zaak vloeit voort uit de undercoverreportage van Animal Rights.

Ook individuele dierenmishandelaars zouden vervolgd moeten worden

Els van Campenhout, Animal Rights

Vervolging

De werknemers van het slachthuis worden verder niet vervolgd. “Het gaat ons niet om de poppetjes, maar om een industrie aan de kaak te stellen waarin deze vreselijke praktijken floreren,” zegt Animal Rights campagne coördinator Els van Campenhout, “maar dat neemt niet weg dat ook individuele dierenmishandelaars vervolgd zouden moeten worden.”

Animal Rights beelden

Animal Rights filmde in het voorjaar van 2017 een maand lang undercover in het varkensslachthuis van Tielt en veel dierenleed werd op camera vastgelegd. De beelden tonen hoe varkens frequent geschopt en geslagen werden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis. Je zag ook kreupele varkens die hardhandig aan de oren werden voortgetrokken of met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept.

Ook de verdoving van dieren faalden: sommige varkens leven nog als ze worden gekeeld of spartelen nog als ze in een broeibad met water van 60 graden belanden waarin ze vervolgens verdrinken.

Sluiting en heropening

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) beval een tijdelijke sluiting. Twee weken later en na tal van inspecties mochten de deuren weer open. De directie stelde daarop een actieplan op dat dergelijke wanpraktijken verder zou moeten voorkomen. Het bedrijf opende ook verschillende keren haar poorten voor het publiek.

Tegelijk met de tijdelijke sluiting was ook een gerechtelijk onderzoek gestart, dat nu is afgerond.

Het parket

CEO De Roover zelf zegt niet te zijn gedagvaard en de berichten alleen uit de media te kennen. “Noch ikzelf, noch het slachthuis kreeg een dagvaarding in de bus.” Het proces staat aangekondigd voor 25 februari. Volgens de afdeling Ieper van het West-Vlaamse parket zijn er door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de inspectie dierenwelzijn inbreuken vastgesteld tegen het dierenwelzijn en de voedselveiligheid in het bedrijf. Het gaat om een lijvig dossier waaraan ook de klachten van Animal Rights werden toegevoegd.

Johan Lescrauwaet van het parket Ieper: "Er is overgegaan tot de dagvaarding van zowel het slachthuis Tielt als van de zaakvoerder.” De inbreuken “hebben betrekking op het welzijn van de dieren, op de omstandigheden waarop de varkens worden geslacht en er zijn ook inbreuken op de hygiëne vastgesteld” “Op de zwaarste feiten staat een mogelijke gevangenisstraf van een tot zes maanden en een boete tot 2.000 euro. De klacht van Animal Rights en de beelden die zij maakten, maken deel uit van het onderzoek.” 

Faillissement?

Intussen stevent het Tieltse slachthuis volgens meerdere welingelichte bronnen regelrecht op het faillissement af, maar de topman ontkent dat met klem.

Leerstoel

Een ander gevolg van het onderzoekswerk van Animal Rights in Tielt is de schenking van 280.000 euro van een anonieme weldoener voor een leerstoel dierenrechten (of dier & recht) aan de Universiteit van Antwerpen. Het geld werd geschonken na het zien van de beelden uit Tielt. Animal Rights was vrijdag aanwezig bij de ‘denkdag’ die volgde op de oprichting van de leerstoel op 1 oktober.

VanDrie

Op dit moment is het slachthuis VanDrie België in Hasselt al weer een week gesloten. Ook hier filmde Animal Rights vele misstanden. “Ook hier zou strafrechtelijke vervolging moeten volgen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Animal Rights heeft een petitie lopen om dit soort horror-slachthuizen te sluiten.

Bronnen:

https://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181221_04055631?fbclid=IwAR3kIjWGCcH_nwaLJysPTfRP2ACUIcdl-b0cXRknavvsDedVQhPdxGKQzyE

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/dieren/zaakvoerder-omstreden-slachthuis-tielt-moet-voor-de-rechter-verschijnen~a5ef95f2/

http://newsmonkey.be/article/92190

http://www.standaard.be/cnt/dmf20181221_04055634

https://www.focus-wtv.be/nieuws/zaakvoerder-slachthuis-tielt-voor-de-rechter

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer