Main content

Inhoud

Beroep-zaken vergunningen voor varkensconcentratiekamp Knorhof

Nieuws: 6 juli 2025
Slacht

Op maandag 7 juli 2025 worden op één zitting de beroep-zaken tegen zowel de intrekking van de omgevingsvergunning als de natuurvergunning voor De Knorhof behandeld in het Paleis van Justitie in Arnhem. Animal Rights is derde-belanghebbende in beide zaken.

Varkensfabriek De Knorhof brandde in de zomer van 2017, inmiddels bijna 8 jaar geleden, af met meer dan 20.000 varkens als slachtoffer. Het varkensconcentratiekamp werd nooit herbouwd.

Het is het belang van de varkens en de (wilde dieren in de) natuur dat dat zo blijft. Animal Rights strijdt daar ook al 8 jaar voor.

Een ‘derde-belanghebbende’ in het bestuursrecht is iemand die niet de directe ontvanger is van een besluit (dat is hier Sebava/Straathof), maar wiens belang wel rechtstreeks wordt geraakt door dat besluit (Animal Rights belang van het opkomen voor gehouden én wilde dieren).

Een tijdlijn
Op 21 december 2009 is aan Knorhof B.V. een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 verleend voor het wijzigen van de veebezetting en stalsystemen van het bedrijf Knorhof B.V. aan de Burensewal 3 te Kapel-Avezaath.

Op 8 juni 2010 is aan Knorhof B.V. een revisievergunning verleend voor het in werking hebben van een varkenshouderij en -fokkerij.

Op 30 juni 2011 is aan Knorhof B.V. een vergunning verleend om de inrichting te wijzigen. De locatie en de omgevingsvergunningen zijn vervolgens overgenomen door Sebava B.V..

Op 27 juli 2017 breekt een catastrofale brand uit waarbij de varkensflat vrijwel helemaal is verwoest en meer dan 20.000 varkens zijn omgekomen. Na deze brand heeft Sebava geen gebruik meer gemaakt van voornoemde omgevingsvergunningen.

Midden januari 2019 dient Sebava de 'Notitie reikwijdte en detailniveau’ in. Deze omvatte het voornemen tot nieuwbouw en verandering van de varkenshouderij in Kapel-Avezaath; de eerste stap op weg naar herbouw van varkensfabriek Knorhof. https://www.animalrights.nl/28860-varkens-nieuwe-knorhof

Op 11 juli 2019 dient Sebava een aanvraag voor een nieuwe natuurvergunning in.

Op 18 juli 2019 heeft Sebava een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning voor de activiteiten ‘bouwen’ en ‘milieu’, de herbouw van de door brand verwoeste varkenshouderij. Daarbij heeft Sebava een beroep gedaan op de calamiteitenregeling uit het destijds op het perceel geldende bestemmingsplan.

De aanvraag van Sebava bleek echter verre van compleet en kon niet inhoudelijk worden beoordeeld. Daarom is aan haar op 24 september 2019 de mogelijkheid geboden om de ontbrekende gegevens aan te vullen. Deze termijn is verschillende keren verlengd.

Na veelvuldig overleg is gebleken dat de aanvraag niet gerealiseerd kon worden binnen de kaders van het bouwovergangsrecht en de calamiteitenregeling. Sebava heeft daarop in november 2020 aangegeven de aanvraag te willen wijzigen.

Gedurende het jaar 2021 heeft veelvuldig overleg plaatsgevonden tussen Gelderland en Sebava, waarbij het college herhaaldelijk heeft aangegeven dat de stukken onvoldoende waren voor een ontvankelijke aanvraag voor de activiteiten ‘bouwen’ en ‘milieu’. Op 12 januari 2022 is een wijziging van de lopende aanvraag ingediend, waarbij de aanvraag wederom niet compleet was.

Op 8 februari 2022 heeft Gelderland besloten de aanvraag voor de activiteiten ‘bouwen’ en ‘milieu’ buiten behandeling te laten. Daartegen heeft Sebava bezwaar ingediend. In overleg met de bezwaarschriftencommissie is vervolgens Sebava nog eenmaal de gelegenheid geboden om de aanvraag compleet te maken. Ook toen verzuimde zij om alle benodigde gegevens aan te leveren. https://www.animalrights.nl/geen-herbouw-varkensflat-knorhof

Op 2 maart 2022 trekt Sebava de aanvraag (na een periode van aanhouding op verzoek) voor een nieuwe natuurvergunning van 11 juli 2019 in.

Op 8 november 2022 heeft Gelderland in de beslissing op bezwaar besloten tot het in stand laten van de buiten behandelingstelling van de aanvraag voor de activiteiten ‘bouwen’ en ‘milieu’. Sebava heeft tegen dat besluit beroep ingesteld.

Door de gemeenteraad van Buren is op 11 februari 2022 een voorbereidingsbesluit genomen om ongewenste ontwikkelingen op de onderhavige locatie te voorkomen.

Op 7 maart 2023 dient Animal Rights een ondersteunende zienswijze in. https://www.animalrights.nl/animal-rights-dient-ondersteunende-zienswijze-voor-‘nooit-meer-knorhof’

Op 7 maart 2023 heeft Gelderland een ontwerpbesluit genomen om de omgevingsvergunningen van 8 juni 2010 en 3 juni 2011 in te trekken.

Op 25 april 2023 is het bestemmingsplan ‘Buitengebied, eerste herziening’ deels herzien en het bestemmingsplan ‘Kapel-Avezaath, Burenseweg 1 en 3’ vastgesteld. Daarbij is op het perceel van Sebava de bestemming ‘intensieve veehouderij’ wegbestemd. Sebava heeft hiertegen beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Aangezien er geen verzoek om voorlopige voorziening is aangevraagd, is het bestemmingsplan in werking getreden.

Sebava heeft op 19 april 2023 haar zienswijze ingediend, evenals Animal Rights.

Op 26 september 2023 heeft Gelderland besloten tot gehele en gedeeltelijke intrekking van de omgevingsvergunningen.

Op 22 februari 2024 heeft Animal Rights de provincie verzocht de Natuurvergunning in te trekken op grond van de omstandigheid dat deze vergunning reeds 7 jaar niet meer wordt gebruikt en toekomstig gebruik ook zeer waarschijnlijk kan worden uitgesloten. https://www.animalrights.nl/animal-rights-verzoekt-provincie-tot-intrekking-natuurvergunning-knorhof

Op 9 juli 2024 heeft het college de vergunning op grond de Natuurbeschermingswet 1998 van 21 december 2009 ingetrokken.

In reactie op Animal Rights’ verzoek laat de provincie per brief van 28 augustus 2024 weten dat reeds ambtshalve is overgegaan tot het (grotendeels) intrekken van de betreffende vergunning.

Bij uitspraak van 8 oktober 2024 heeft de rechtbank het beroep tegen de buiten behandelingstelling van de aanvraag voor de activiteiten ‘bouwen’ en ‘milieu’ ongegrond verklaard. De rechtbank heeft geconcludeerd dat Gelderland in de beslissing op bezwaar terecht de buiten behandeling stelling in stand heeft gelaten en vervolgens voldoende gemotiveerd de belangenafweging heeft uiteengezet.

Tegen deze uitspraak heeft Sebava op 13 november 2024 hoger beroep ingesteld bij de Afdeling.

25 juni 2025 informeert Animal Rights naar de stand van zaken met betrekking tot het intrekkingsverzoek. De dierenrechtenorganisatie wordt ook als derde-belanghebbende toegevoegd in deze hoger beroep-zaak.

De zaak
De zaak omtrent het intrekken van de natuurvergunning is vrij overzichtelijk.

Er is een bestemmingsplan door de gemeente Buren vastgesteld en in werking getreden op grond waarvan de bedrijfsactiviteiten van Sebava B.V. (intensieve veehouderij) niet meer zijn toegestaan. Er is geen omgevingsvergunning voor de herbouw van de stallen verleend en het bestemmingsplan staat (bouw)vergunningverlening ook in de weg. Hernieuwde exploitatie van het bedrijf zal op grond hiervan niet kunnen plaatsvinden.

Gelderland heeft de natuurvergunde situatie in overeenstemming gebracht met de nieuwe planologische situatie na het wegbestemmen van de intensieve veehouderij. Dit bestemmingsplan is in werking getreden. Sebava heeft daartegen wel beroep ingesteld, maar geen verzoek om een voorlopige voorziening ingediend.

Dat er nog bodemprocedures lopen bij de rechtbank en Afdeling bestuursrechtspraak is voor de vergunningsintrekking niet van belang.

Het (juridisch) laten voortbestaan van ‘oude’ stikstofruimte op deze locatie is onwenselijk. Uit de natuurdoelanalyses voor de Natura 2000-gebieden van de Provincie Gelderland blijkt dat er blijvend gewerkt moet worden aan (het behouden van) de dalende lijn voor stikstofdepositie op de betrokken gebieden, waaronder Rijntakken en Veluwe.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer