Main content

Inhoud

Breaking: Tweede Kamer geeft geen geld meer aan apentesten!

Nieuws: 3 juli 2025
Dier­proeven

Vandaag heeft de Tweede Kamer een belangrijke stap gezet richting een toekomst zonder apentesten. Een amendement van Tweede Kamerlid Ines Kostić (Partij voor de Dieren), waarin wordt gepleit voor een stapsgewijze verschuiving van onderzoeksbudgetten voor het BPRC naar proefdiervrije methoden, is aangenomen.1

Op dit moment ontvangt het BPRC immers 12,5 miljoen euro per jaar van het ministerie ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Met dit amendement wijzigt dit bedrag zich niet, maar moet het BPRC de komende vijf jaar een steeds groter deel van het budget spenderen aan alternatieven voor dierproeven.

Het amendement werd mede ondertekend door Kamerleden uit diverse politieke richtingen: Laurens Dassen (Volt), Laura Bromet (GroenLink), Joost Eerdmans (JA21), Doğukan Ergin (DENK), Sandra Beckerman (SP) en Dion Graus (PVV).


  1. https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/amendementen/detail?id=2025Z12714&did=2025D28877 

Regering negeerde eerder Kamerwens

In december 2024 weigerde de toenmalige minister van OCW, Mariëlle Bruins, om gehoor te geven aan de expliciete wens van de Kamer om meer in te zetten op proefdiervrije innovatie en het aantal apentesten af te bouwen.

Begin april 2025 publiceerde de Commissie-Bijker haar rapport, waarin vier beleidsopties werden gepresenteerd. De minister koos toen voor het scenario waarin dierproeven op apen de komende vijf jaar onverminderd verdergaan. Met het vandaag aangenomen amendement kiest de Kamer alsnog voor het scenario waarmee het aantal apentesten versneld moet worden afgebouwd.

Apentesten moeten stoppen

Rowena Vanroy, campagneleider bij Animal Rights, noemt de aanname van het amendement hoopgevend: “Dit amendement zal een sterke financiële impuls geven aan proefdiervrij onderzoek en er hopelijk voor zorgen dat er alsnog versneld een einde komt aan dierproeven op apen in Nederland. Enkele maanden geleden zag het er donker uit voor proefapen, maar met dit amendement lijkt er weer hoop. We zijn tevreden dat de Tweede Kamer geen geld meer wil uitgeven aan wrede apenexperimenten.”

Enkele weken geleden voerde Animal Rights nog actie voor de poorten van BPRC.

BPRC kan wel elders financiering halen

"Proefdieronderzoek met apen wordt hiermee niet volledig beëindigd; het onderzoek dat nodig is voor de bestrijding van levensbedreigende ziekten en uitbraken van infectieziekten die de volksgezondheid bedreigen bij het BPRC kunnen tot 2030 met het niet-geoormerkte belastinggeld worden gefinancierd. Ná 2030 kan het BPRC dit onderzoek, indien het dan nog steeds noodzakelijk is om hiervoor apen te gebruiken, nog steeds blijven uitvoeren, maar dan met alternatieve financiering (financiering vanuit opdrachtgevers of een alternatieve subsidieregeling)."

Alternatieve financiering vinden voor apenexperimenten is niet vanzelfsprekend, maar niet onmogelijk. Animal Rights zal druk blijven uitoefenen op het BPRC om eindelijk te breken met verouderde en wrede apenexperimenten.

Aandacht voor apenhandel blijft noodzakelijk

Hoewel Animal Rights het amendement toejuicht, willen we benadrukken dat Nederland ook op andere manieren betrokken blijft bij apentesten. Zo faciliteert de overheid nog steeds de import en doorvoer van Java-apen via het Tilburgse bedrijf Hartelust, dat apen uit het buitenland haalt en levert aan laboratoria wereldwijd.

Animal Rights roept de Tweede Kamer op om ervoor te zorgen dat er ook geen vergunningen meer worden verstrekken voor de import van apen voor dierproeven, zodat Nederland ook op internationaal niveau zijn verantwoordelijkheid neemt in het beschermen van proefdieren.