Main content

Inhoud

Longfonds financiert dierproeven

Nieuws: 13 mei 2019
Dier­proeven

Van 13 t/m 18 mei is de collecte van het Longfonds. Meer dan 33.000 vrijwilligers gaan dan op pad met maar één doel: geld inzamelen voor het Longfonds. Volgens Robert Molenaar van Animal Rights is het problematisch dat de collectant en donateur niet op de hoogte is van de dierproeven die mede gefinancierd worden: “Er staan weer meerdere dierstudies op stapel die betaald worden met donateursgeld vanuit het Longfonds. Helaas blijft het dierenleed voor het grote publiek onzichtbaar.”

We willen dat gezondheidsfondsen stoppen met het financieren van dierproeven.

Robert Molenaar, Animal Rights

Nieuwe dierproeven met geld van het Longfonds

Het Longfonds werd opgericht in 1959 en is één van de grootste gezondheidsfondsen van Nederland. In 2017 investeerde het Longfonds maar liefst 6.299.624 euro in wetenschappelijk onderzoek. 1 Een deel van het geld is gegaan naar dierproefnemers verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, het AMC en het LUMC. 2 3 4 5

Eerder onthulde Animal Rights dat onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen verwerpelijke dierproeven doen: jonge muizen worden aan een sigarettenrookmachine gezet. Het experiment heeft als doel om rokerslongen op te wekken bij proefdieren. Deze langlopende studies zijn betaald door het Longfonds.

Deurhanger en sticker kun je bestellen in onze webshop Full size
Deurhanger en sticker kun je bestellen in onze webshop

Lijst met foute doelen

Animal Rights publiceert een rode lijst van Nederlandse en Belgische gezondheidsfondsen die onderzoeksprojecten financieren waarbij gebruik gemaakt wordt van proefdieren. De dierenrechtenorganisatie heeft deurstickers met de tekst 'ik geef niet aan dierproeven' en een deurhanger uitgebracht die je kunt bestellen in de webshop.

Molenaar: "We geven met de lijst en de deursticker donateurs een handvat om een bewuste keuze te maken. We willen dat de gezondheidsfondsen dit signaal oppakken en niet langer onderzoek financieren waarvoor proefdieren hoeven te lijden."

Animal Rights is blij met de gezondheidsdoelen zoals de Brandwondenstichting en het Nationaal MS Fonds die kiezen voor dierproefvrij onderzoek. Bekijk de groene lijst hier.