Main content

Inhoud

Longfonds laat proefdieren stikken

Nieuws: 23 mei 2016
Dier­proeven

Aan de Rijksuniversiteit Groningen zetten onderzoekers jonge muizen aan een sigarettenrookmachine. Het experiment heeft als doel om rokerslongen op te wekken bij proefdieren. Deze dierproeven worden mede mogelijk gemaakt met financiële steun van het Longfonds. Robert Molenaar van Animal Rights: ‘Mensen kiezen er zelf voor om te roken. De proefdieren in Groningen hebben deze keuze echter niet en worden moedwillig ziek gemaakt. Het Longfonds laat proefdieren letterlijk stikken.’

Het is een eindeloze reeks aan dierproeven. De testen zorgen voor stress, angst en pijn bij de proefdieren. Animal Rights roept de betrokken onderzoekers en het Longfonds op om een einde te maken aan deze onethische dierproeven.

Robert Molenaar, Animal Rights

Sinds 2006 verschenen 17 publicaties met 'het rokende muismodel' van aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden onderzoekers. De achterliggende motivatie is inzicht verkrijgen in het verloop van chronische longziektes (COPD). In 9 van de 17 publicaties wordt het Longfonds vermeld als geldschieter. Op haar website geeft het Longfonds aan dat zij 'strikte eisen stellen aan onderzoekers' en 'terughoudend is met onderzoek waarbij dieren een rol spelen’.1

Animal Rights bestudeerde de publicaties.2 In de periode 2010 tot heden worden onderzoeken uitgevoerd waarbij proefdieren in een bak van plexiglas gestopt worden. Tweemaal per dag wordt er 25 minuten lang via een rookmachine sigarettenrook in de bak geblazen. Na vijf dagen en 100 sigaretten verder worden de proefdieren gedood met een injectie in de buik.

Deursticker

Animal Rights publiceert een lijst van Nederlandse en Belgische gezondheidsfondsen die onderzoeksprojecten financieren waarbij gebruik gemaakt wordt van proefdieren. De dierenrechtenorganisatie heeft deurstickers met de tekst 'ik geef niet aan dierproeven' uitgebracht die je kunt bestellen via de webshop. Maandag 23 mei start de collecteweek van het Longfonds.

Molenaar: "We geven met de lijst en de deursticker donateurs een handvat om een bewuste keuze te maken. We willen dat de gezondheidsfondsen dit signaal oppakken en niet langer onderzoek financieren waarvoor proefdieren hoeven te lijden."