Main content

Inhoud

Janssen voert nog steeds fatale experimenten uit op beagles

Nieuws: 22 november 2023
Dier­proeven

Uit cijfers van de Belgische dienst Dierenwelzijn blijkt dat Janssen, nu Johnson & Johnson, de afgelopen jaren wederom honderden beagles heeft gebruikt voor dierproeven. Veel van de honden overleefden dit niet. Ondanks de beloftes van de farmagigant om zich actief in te zetten voor de vermindering van dierproeven blijft een structurele daling in de cijfers achter. Animal Rights is woedend en roept iedereen op onze petitie te ondertekenen.

Honderden beagles

De beagles werden onder andere gebruikt voor toxicologische proeven en onderzoek naar psychische aandoeningen. Uit de data blijkt dat er in 2020 zo'n 1098 proeven op honden zijn uitgevoerd en in 2021 nog eens 720. Tientallen honden overleefden de experimenten niet. De honden die het wel overleefden verging het niet veel beter, want zij werden vervolgens gebruikt in een volgende proef.

De honden in het laboratorium in Beerse worden vaak gekocht in het buitenland. Uit de data bleek dat er in 2020 bij Janssen 152 nieuwe pups binnen zijn gekomen en ook in 2021 ging het om een honderdtal nieuwe honden.1 De honden zijn onder andere afkomstig van het Franse CEDS, een "puppyfabriek" die jaarlijks duizenden pups verkoopt aan laboratoria.

Afschuwelijke experimenten

De experimenten die plaatsvinden in de laboratoria van Janssen zijn afschuwelijk. Zo bracht Animal Rights in 2021 een onderzoek naar buiten waar gezonde honden elektroden in de schedel ingeplant krijgen om vervolgens stroomstoten toegediend te krijgen. De stroomstoten waren bedoeld om hersenschade bij de honden te creëren en zo een beroerte te veroorzaken. Een dag voor de operatie kregen 6 van de 12 honden een middel geïnjecteerd om hartritmestoornissen op te wekken. Op het einde van het experiment werden alle honden gedood met een dodelijke middel dat het hart stopt.

Ook publiceerde Janssen eerder dit jaar de resultaten van een onderzoek naar een nieuw soort pijnstiller. Om deze pijnstiller te testen werden de dieren ziek gemaakt, opgesloten in kale kooien en vervolgens gedood. Hiervoor werden de honden opgesloten in zogeheten metabolismekooien. Dit zijn kale kooien zonder bedding waaronder de ontlasting van het dier wordt opgevangen en gescheiden. De kooien zijn dieronwaardig en totaal ongeschikt om dieren zelfs maar even in te houden.

Duizenden dieren gebruikt voor dierproeven

Janssen beperkt zich niet alleen tot dierproeven op honden. In 2021 werden er meer dan 20.000 dieren gebruikt voor dierproeven, waaronder honderden konijnen, cavia’s en varkens en duizenden ratten en muizen. Dit leidt Animal Rights allemaal af uit statistieken die ter beschikking gesteld door de overheidsdienst Dierenwelzijn. Zelf doet grootgebruiker van proefdieren amper uitspraken over het aantal dieren waarop ze experimenten uitvoert.

Loze beloftes

Janssen België belooft al jaren zich “actief in te zetten” voor de vermindering van dierproeven, maar het aantal dieren dat lijdt in het laboratorium in Beerse is nog steeds niet structureel verminderd.

Voor de dieren kan er niet snel genoeg een eind komen aan deze experimenten. Het gebruik van proefdieren moet zo snel mogelijk worden verboden. Hierdoor zullen bedrijven zoals Janssen geforceerd worden om te investeren in alternatieven. Help ons daarom 10.000 handtekeningen te verzamelen voor een einde aan dierproeven. Teken hier.

Lees hier waarom dierproeven vaak achterhaald zijn.

PETITIE

Met deze petitie roept Animal Rights de Belgische regering op om nu écht werk te maken van het vervangen van dierproeven. We hebben genoeg van lege beloftes en loze woorden. We willen echte progressie zien op de volgende vlakken:

• Investeer flink en jarenlang in dierproefvrije innovaties.

• Zet een krachtige lobby op om verouderde Europese wetgeving aan te passen zodat dieren niet hoeven te lijden in afschuwelijke giftigheidsexperimenten.

• Neem de regie in handen en stimuleer wetenschappers die mee willen veranderen; de transitie naar proefdiervrije innovatie is een feit. Aanhaken of afhaken.