Main content

Inhoud

Jagersvereniging verliest kort geding - geen jacht op de haas in 3 provincies

Nieuws: 19 oktober 2022
Jacht

Goed nieuws! De Jagersvereniging heeft het kort geding tegen de Staat verloren. De haas mag in Groningen, Utrecht en Limburg niet worden bejaagd dit seizoen. Op maandag 10 oktober was de zitting bij de rechtbank in Den Haag. Animal Rights en Fauna4Life hadden zich aan de kant van de Staat gevoegd en zijn blij met de uitspraak.

Jagers spanden kort geding aan - en verloren

Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) besloot eerder dit jaar dat de hazenjacht Groningen, Utrecht en Limburg niet geopend zou worden. De minister voerde aan dat het slecht gaat met de soort: populaties nemen af, volgens onderzoek van Wageningen Environmental Research (WER). Daarom wil Van der Wal alleen nog jacht toestaan in gebieden waar het wel goed gaat met de soorten.1 De jagers reageerden woedend en spanden samen met een paar andere clubs een kort geding aan. Hiermee wilden ze afdwingen dat ze op 15 oktober, wanneer het jachtseizoen begon, toch op hazen mochten schieten. Animal Rights en Fauna4Life voegden zich aan de kant van de Staat om op te komen voor de bescherming van de haas.

De uitspraak was gelukkig in het voordeel van de haas: de argumenten van de jagers, dat het niet aan de minister was om de jacht gesloten te houden en dat het onderzoek van WER niet deugt, werden verworpen.

Beperkingen plezierjacht haas en konijn

Eerder dit jaar besloot de minister de jacht op het konijn dit seizoen in het hele land niet te openen: de soort staat sinds 2020 op de Rode Lijst. Ook hier zijn de jagers verbolgen over.

Marco van Duijn, advocaat van Animal Rights en Fauna4Life, reageert: "De jagers hebben aangekondigd een bodemprocedure te starten tegen het verbod op de jacht op konijnen. Deze uitspraak van de kortgedingrechter over de hazen, maakt de kans dat de jagers een bodemprocedure over de konijnen winnen bijzonder klein. Met beide soorten gaat het immers heel slecht in ons land."

Pauline de Jong van Fauna4Life vult aan: "Het is terecht dat de jacht in drie provincie is gesloten. De rechter heeft nu uitgesproken dat voldoende aannemelijk is gemaakt dat de staat van instandhouding van de haas in het geding is. Wij hebben er dan ook goede hoop op dat dit uiteindelijk tot een algeheel jachtverbod zal leiden.”

In het jachtseizoen mag er door jagers normaal gesproken vrij gejaagd worden op eenden, konijnen, hazen, houtduiven en fazanten. Het konijn mag dus, vanwege de ongunstige staat van instandhouding, in het seizoen van 2022 niet worden bejaagd.

Rechtszaken voeren helpt!

Naar schatting worden er elk jachtseizoen 300.000 dieren doodgeschoten voor het amusement van een kleine groep jagers. Bovendien worden er door middel van een landelijke vrijstellingslijst en ontheffingen door provincies vele tienduizenden dieren per jaar doodgeschoten waar schade aan gewassen 'dreigt'. Animal Rights voert al jaren strijd om dieren in het wild beter te beschermen. En vaak met succes!

Het voeren van rechtszaken vergt een lange adem, maar de minimale wetten die er zijn om dieren te beschermen moeten nageleefd worden. We vechten zo veel mogelijk vrijstellingen en ontheffingen aan die op oneigenlijke gronden worden afgegeven en zo proberen we het onrechtvaardige systeem fundamenteel te veranderen. En daarin boeken we regelmatig succes! Jij kunt de dieren helpen door ons te steunen. Samen kunnen we deze rechtszaken blijven bekostigen. Doneer je ook?

Thanks to funding from the Fred Foundation, this story was possible.