Main content

Inhoud

Jager betrapt op illegale vossenjacht met verwaarloosde lokdieren

Nieuws: 29 januari 2019
Jacht

In de buurt van Brugge, is een jager betrapt op een illegale vossenjacht. Hij gebruikte hiervoor een vossenval met levende lokdieren. De dieren, vier haantjes en een hen, verkeerden in ellendige omstandigheden: ze zaten onder het bloed, zonder eten en drinken, in een veel te kleine kooi. Els Van Campenhout, Animal Rights: "Er is amper controle op de jacht. Deze onschuldige en gewonde dieren waren overgeleverd aan de grillen van een jager die alle regels aan zijn laars lapt."

Wij willen in België een volledig verbod op de gruwelijke en nutteloze vossenjacht.

Els van Campenhout, Animal Rights

VOSSENVAL IN HET BOS

De vossenval met gewonde dieren werd afgelopen december gevonden door twee toevallige voorbijgangers die op zoek waren naar hun hond. Zij namen na de vondst contact op met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en met de eigenaresse van een dierenasiel.

Het ANB kon pas twee weken later poolshoogte komen nemen, waarna de eigenaresse van het dierenasiel besloot om de dieren zelf te redden en tevens het ANB hiervan op de hoogte stelde. Er zijn op het terrein van de jager nog meer illegale activiteiten geconstateerd.

REGELGEVING VLAAMSE GEWEST

Er zijn drie jachtsoorten in het Vlaamse Gewest, namelijk de gewone jacht, de bijzondere jacht en bestrijding. De gewone jacht wordt ook wel recreatieve jacht genoemd. De bijzondere jacht wordt preventief toegepast, wanneer er schade dreigt aan bijvoorbeeld landbouwgewassen. Bestrijding mag alleen plaats vinden als er reeds schade heeft plaatsgevonden.

VOSSEN NIET OUDER DAN ÉÉN JAAR

De gemiddelde vos in Vlaanderen wordt niet ouder dan één jaar, terwijl vossen een leeftijd van zeven jaar of ouder kunnen bereiken. Vanaf 2010 worden er hoogstwaarschijnlijk elk jaar meer dan 11.000 vossen gedood in het Vlaamse Gewest.1

Vanaf 14 oktober tot eind februari mogen vossen recreatief bejaagd worden.2 Het gebruik van kast- en kooivallen zijn bij de recreatieve jacht niet toegestaan en het gebruik van levende lokdieren is te allen tijde verboden.3 Van Campenhout, Animal Rights: “Het is schrikbarend dat burgers zelf actie moeten ondernemen, omdat overheidsinstanties dit nalaten. Wij hopen dat de jager adequaat wordt gestraft en als voorbeeld zal dienen voor andere illegale activiteiten.”

VOSSENJACHT VERBOD

In Luxemburg geldt sinds 2015 een algeheel verbod op de vossenjacht. Dit verbod is in 2018 met succes verlengd.1 Van Campenhout, Animal Rights: “In Luxemburg is het vossenjachtverbod succesvol. Er vond geen vossenexplosie plaats, zoals door jagers werd voorspeld. Wij willen ook in België een volledig verbod op de gruwelijke en nutteloze vossenjacht.”

Met de geredde dieren gaat het goed, ze worden inmiddels ter adoptie aangeboden.

Stop de heksenjacht op de vos Teken de petitie. Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer