Main content

Inhoud

Israël verbiedt als eerste land de verkoop van bont

Nieuws: 10 juni 2021
Bont

Israël verbiedt als eerste land ter wereld de invoer en verkoop van bont. Dit is een belangrijke stap vooruit voor de miljoenen dieren die wereldwijd lijden in de bontindustrie. In Nederland en België is het nog wachten op een gelijkaardig verbod.

"Wat in Israël kan, moet bij ons ook kunnen. Zowel België als Nederland hebben bovendien al jaren geleden de invoer van zeehondenbont verboden om ethische redenen. Waarom nog langer wachten om hetzelfde te doen voor bont van andere diersoorten die evenveel te lijden hebben?" zegt Rowena Vanroy van Animal Rights.

Invoerverbod

Een amendement op de Israelische wet ter bescherming van wilde dieren verbiedt de handel, invoer en uitvoer van bont tenzij voor onderzoek, studie of bepaalde religieuze tradities. Concreet houdt dit in dat de traditionele Joodse "shtreimels" (hoeden gemaakt van bont) niet verboden zullen worden, maar bont als mode of accessoire zal niet langer verkrijgbaar zijn. Er zullen geen vergunningen meer worden verleend voor de invoer of uitvoer van deze producten. Het amendement treedt binnen zes maanden na ondertekening in werking, dus nog voor het einde van het jaar.1

Israël zorgt met dit verbod voor een internationale primeur. Tot nu toe waren er enkel regionale verboden, zoals bijvoorbeeld in de Amerikaanse staat Californië. In India bestond er een verbod op enkel de invoer van chinchilla- nertsen- en vossenbont. Een belangrijk precedent dat hopelijk nog vele landen wereldwijd zullen volgen.

Burgerintiatief

De tegenstand tegen bont groeit internationaal. Steeds meer modemerken laten bont links liggen en steeds meer landen verbieden de productie van bont. Het verbieden van de verkoop van bont en bontproducten is een logisch vervolg. Als we hier de bontproductie verbieden om ethische redenen, moeten we immers het dierenleed niet elders uitbesteden.

Voor een verbod op de invoer van bont en bontproducten teken ons burgerintiatief in Nederland en onze petitie in België!